Memur-Sen hükümetten "evet" demesini bekliyor

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, devam eden 4. dönem toplu görüşmeleriyle ilgili, "Biz, 14 Ağustos'ta hükümetin 'evet' demesini bekliyoruz. Teklifimize karşılık bir teklif sunulması yerine 'Evet sizin teklifinizi kabul ediyoruz' denmesini bekliyoruz. Çünkü Memur-Sen olarak sunduğumuz teklifler makul teklifler." dedi.

Haberler 10.08.2017 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yalçn, yaklak 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisinin maana 2018 ve 2019 yllarnda yaplacak zammn belirlenecei 4. dönem toplu görüme sürecinin 1 Austosta baladn anmsatt.

Görümelerin 7 Austosa kadar hizmet kollarna ait tekliflerin komisyonlarda ele alnmasyla devam ettiini belirten Yalçn, dün itibaryla genel tekliflerin görüülmeye balandn bildirdi.

Yalçn, 11 hizmet kolundaki toplam 658 maddelik tekliflerinin komisyonlardaki deerlendirmelerin ardndan 338e indirildiini dile getirerek, toplu sözleme sürecinin bütün hzyla sürdüünü söyledi.

Hükümetin kamu görevlileri ve memur emeklileri için belirledii zam teklifini 14 Austosta kendilerine sunacan hatrlatan Yalçn, Biz, 14 Austosta hükümetin evet demesini bekliyoruz. Teklifimize karlk bir teklif sunulmas yerine Evet sizin teklifinizi kabul ediyoruz denmesini bekliyoruz. çünkü Memur-Sen olarak sunduumuz teklifler makul teklifler. ifadelerini kulland.

- Toplumun tamamn ilgilendiren bir süreç

Kamu çalanlarnn ve memur emeklilerinin maalarna yaplacak artlarn ekonomiye olumlu etki edeceini dile getiren Yalçn, unlar kaydetti:

Toplu sözleme süreci sadece memurlar ilgilendiren bir süreç deil. Bata esnafmz olmak üzere dolayl olarak toplumun tamamn ilgilendiren bir süreç. Tekliflerimizi kamu maliyesini, küresel hareketleri dikkate alarak hazrladk. Bundan dolay da sunduumuz teklifler verilmeyecek ya da verilemeyecek teklifler deil. Verilebilecek teklifler ürettik. Yoksulluk ile açlk snr arasnda memuru çkartp, refah snrnda maa alan bir konuma tamak istiyoruz. Kamu çalanlarnn yüzde 70i bu iki snrn arasnda. Dolaysyla yoksulluk snrnn üzerine çkm bir kamu görevlisi hayalimiz var. Verdiimiz teklifler bir, iki toplu sözleme sonrasnda kamu görevlilerini yoksulluk snrndan çkartp, refah seviyesinde maa ald bir zemine tayacak. Bu yüzden sunduumuz teklifler gerçekçi tekliflerdir.

- Hükümetin 1 Ocak 2018e kadar kararn ifade etmesi gerek

Yalçn, teklifleri arasnda 4/Cliler, 4/Blilerin kadroya alnmas ile kamuda memur ii yapan içi statüsündekilerin durumunun ele alnmasnn da bulunduunu vurgulayarak, Bu tekliflerimizi önceki toplu sözleme masasna da tamtk. Orada, üzerinde çallacak denilerek hükme balanmt. Bu teklif yl içerisinde çalld. Bütün taraflarla Devlet Personel Bakanlnda kurulan komisyonlarda görüüldü. Kamu Personeli Danma Kurulunda yeteri kadar gündeme geldi. Onun için bu teklifleri tekrar çalmaya gerek yok. 4/C ve 4/Bliler ile kamuda memur ii yapan içi statüsündekilerle ilgili teklifimizin kapsamn ve maliyetini kamu biliyor. Bu konuda daha fazla çalma yapmaya gerek yok. Artk kararn verilmesi gerekiyor. diye konutu.

Toplu sözleme masasnda hükümet ile mutabakata varlan bir konunun hayata geçirilmemesinin hem Kamu veren Heyetini hem de kamu görevlileri sendikalar tarafn itibarszlatracana dikkati çeken Yalçn, 1 Ocak 2018e kadar hükümetin kararn net olarak ifade etmesi gerektiini dile getirdi.

- Memur-Senden üç alternatifli teklif

Yaklak 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisinin 2018 ve 2019 yllarndaki mali ve sosyal haklarnn belirlenecei 4. dönem toplu görümeleri için Memur-Sen, üç alternatifli teklif sunmutu.

Buna göre, ilk teklifte, 2018in ilk alt aynda yüzde 10, ikinci alt aynda yüzde 6, 2019un ilk alt aynda yüzde 10, ikinci alt aynda yüzde 8 zam öngörülüyor.

kinci teklifte, 1 Ocak 2018den geçerli olmak üzere taban ayla 75 lira net zam, aylk, taban aylk ve yan ödeme katsaylarna birinci alt ayda yüzde 7, ikinci alt ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019dan geçerli olmak üzere de taban ayla 75 lira net zam, aylk, taban aylk ve yan ödeme katsaylarna birinci alt ayda yüzde 7, ikinci alt ayda yüzde 7 zam isteniyor.

Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarna 15 puan ilave zam ve birinci alt ayda yüzde 6, ikinci alt ayda yüzde 6 zam ile 2019 için birinci alt ayda yüzde 10, ikinci alt ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

Ana Sayfaya Git