Memura müjdeler!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin 3600 ek gösterge ile ilgili açıklama yaptı.

Haberler 01.12.2021 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin, 3600 ek göstergeyle ilgili, Bakanlk içerisinde bir kurul oluturduk, o kurul çalmalarn tamamlad. imdi dier bakanlklarla olan görümelerimiz devam ediyor. Tabii bunun bir de sosyal taraflarn katlmyla ele alacaz, bu sorunu da çözeceiz. bilgisini verdi.

Bakan Bilgin, Kamu Personel Danma Kurulunun (KPDK) çevrim içi düzenlenen toplantsnda, Türkiyenin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn her aamasnda, üretim sistemini ayakta tutmay baardn vurgulad.

çalanlarn sal gözetilerek üretimin sürdürülmesinin salad faydann ve ürettii toplumsal yararn bugün görüldüünü belirten Bilgin, Bu senenin ilk çeyreinde Türkiye ekonomisi yüzde 7,2 büyümütü, ikinci çeyrekte yüzde 21,7, üçüncü çeyrekte ise 7,4 büyüdü. Yl sonu itibaryla tahminler yüzde 10 civarndaki büyümeyi iaret etmekte. Bütün bunlar sebepsiz deildir. Yani üretim ekonomisi olmayan, üretime dayanmayan hiçbir ekonominin böyle üç çeyrek üst üste üstelik de bu salgn sürecinde büyümesi ciddi bir konudur. dedi.

- Serbest piyasa mekanizmas içerisinde gerekli düzenlemeler yaplacak

Baz iktisatçlarn Türkiyenin üretime dayanamadan büyüdüü eletirilerine tepki gösteren Bilgin, sözlerini öyle sürdürdü:

Üretim yaps olmadan büyümeyi baz etkisiyle vesaireyle bir süre yapabilirsiniz, ama bunu sürekli hale getiremezsiniz. Üç çeyrek üst üste büyümek, bir yl büyümek, salgn sonrasnda OECDdeki iki ekonomiden biri olmak, hiç tesadüf deildir. Üretim altyapsna dayanmadan bunlar gerçekletirmek de mümkün deildir. Dolaysyla Türkiye üretim yapsyla büyüyor. Sorunlarmz yok mu, tabii ki büyük sorunlarmz var. Bunlar görmezden gelmek mümkün deildir, gerçekçi deildir. çünkü sorunlar göreceiz, tanmlayacaz ve sorunlarla mücadele edeceiz. Bu sorunlarn banda son haftalarda yaadmz döviz kurundaki dalgalanmalar gelmektedir. Döviz kurundaki dalgalanmalar parasal olaylardr. Ekonomi sadece parasal bir olay deildir. Bunu biliyoruz. Türkiyenin bu parasal süreci yöneten kurumlar da bunun farkndadr. Bununla ilgili serbest piyasa mekanizmasnn içerisinde gerekli düzenlemeleri yapacaktr. Kimse Türkiyenin piyasa mekanizmasn terk edip, kapal ekonomiye geçecei gibi bo söylemlere inanmasn. Türkiye, piyasa mekanizmasn ileterek bu sorunlar çözecektir. çünkü Türkiye, Avrupa ile en çok ihracat ve ithalat yapan ülkedir. Avrupa ekonomisinin, dünya ekonomisinin takip ettii bir ekonomi olarak da piyasa ekonomisinden vazgeçmeyecektir.

- Öncelikli meselemiz, 3600 meselesidir

Piyasa mekanizmasnn önemli olduunu, ama bunun tek bana bilhassa sosyal alanda sorun çözmeye yetmeyeceini ifade eden Bilgin, unlar kaydetti:

Sosyal alanda da bu piyasa ekonomisinin meydana getirdii sorunlar aacak sosyal devlet uygulamalarna ihtiyaç var. Sosyal devlet uygulamalarnn en çok kullanaca araçlar da sosyal politika araçlardr. Türkiye, salgn sürecinin getirdii sorunlarla ba etmek için daha çok sosyal politikalara arlk vermektedir. Nitekim geçtiimiz dönemde yaptmz toplu sözlemeler, günün artlar içerisinde memnuniyet yaratmtr, toplumsal kabul görmütür. O sözleme içerisinde yerine getireceimiz konular vardr. Bunlarn banda 3600, sözlemeliler, emeklilerin hayat artlarnn iyiletirilmesi gelmektedir. Bunlarn hepsi önümüzdedir. Öncelikli meselemiz bugün 3600 meselesidir. Kamu personelinin, kamuda çalrken ald maa, sahip olduklar hayat tarzn emekli olduktan sonra kaybetmeleri çok ciddi bir sorundur. Bu, emeklilik sistemimizin ve ek gösterge mekanizmasnn yeniden düzenlenmesini gerektiren bir soruna iaret etmektedir. Bu bizim gündemimizdedir ve bunun gereini yapacaz. Toplu sözleme, bunu iyi niyet ifadesi olmaktan çkartp, çözülmesi gereken bir mecburiyet haline getirmitir. Bakanlk içerisinde bir kurul oluturduk, o kurul çalmalarn tamamlad. imdi dier bakanlklarla olan görümelerimiz devam ediyor. Tabii bunu bir de sosyal taraflarn katlmyla ele alacaz, bu sorunu da çözeceiz.

- Kadro haklarn kazanmas için gereini yapacaz

Bakan Bilgin, kamu personel rejiminin çok parçal ve kamuda çok farkl statülere bal çalma biçimlerinin olmasnn ciddi bir sorun yarattn dile getirerek, öyle devam etti:

Biz burada sözlemeli personeli önemli buluyoruz. çok özel, aranan ve nitelikleri itibaryla kt olan meslek gruplarnn farkl ücret seviyeleri ve farkl sözlemelerle çaltrlmasn anlaml buluyoruz. Fakat her düzeyde karlalan sözlemeli personel tablosunun çok ciddi sorunlara yol açtnn farkndayz. Bilhassa çalanlar açsndan sorun yarattnn da farkndayz. Bu sorunlarn çözülmesi için de benzeri bir çalmay bakanlmz bünyesinde sürdürüyoruz. Bunu tamamladktan sonra ilgili dier bakanlklarla bir araya gelerek 3+1 diye bilinen çerçeve içerisinde onlarn kadro haklarn kazanmas için de gereini yapacaz. O çalmay da 3600ün ardndan tamamlayp, yolumuza devam edeceiz. Bunun dnda kamu personelinin özlük haklar, yükselme gibi çok ciddi sorunlar var. Bu sorunlarn çözümü konusunu, biz sosyal ortaklarmzla ele alacaz. Bu sorunlar birlikte çözeceiz.

Bilginin konumasnn ardndan basna kapal devam eden toplantya, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardmcs Erturul Soysal, çalma Genel Müdürü Nurcan Önder, Memur-Sen Genel Bakan Ali Yalçn, Türkiye Kamu-Sen Genel Bakan Önder Kahveci, yetkili sendikalarn temsilcileri ve ilgililer katld.

Ana Sayfaya Git