Memurları üzecek karar

Anayasa Mahkemesi, bazı uzman kadrolarına özel hizmet tazminatı ödenmesini öngören KHK düzenlemesini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

Haberler 28.04.2017 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, 666 sayl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 375 sayl KHKya eklenen ve baz uzman kadrolarna özel hizmet tazminat ödenmesini öngören düzenlemeyi iptal etti. Ankara 5. dare Mahkemesi, bakt bir dava kapsamnda söz konusu düzenlemenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine bavurdu. Yüksek Mahkeme, düzenlemeyi Anayasaya aykr buldu.

Resmi Gazetede yaymlanan gerekçeli kararda, itiraz konusu kurallarn 666 sayl KHK ile belirlenen ücret ve tazminatn 657 sayl Kanunun 152. maddesinin II-Tazminatlar ksmnn A-Özel Hizmet Tazminat bölümünün () bendinde yer alanlardan merkez tekilatna ait uzman unvanl kadrolara ödeneceini düzenledii anlatld.

Kurallarn, 666 sayl KHK ile 375 sayl KHKya eklendii belirtilen kararda, 666 sayl KHKnn 6223 sayl Yetki Kanunu kapsamnda çkarldna iaret edildi.

MEMURLARI ÜZECEK KARAR

Kararda, dayanaklarn dorudan Anayasadan alan olaanüstü hal KHKlarndan farkl olarak olaan dönemlerdeki KHKlarn, bir yetki kanununa dayanmasnn zorunlu olduu vurguland.

KHKlar ile dayandklar yetki kanunu arasnda çok sk bir ba bulunduunun alt çizilen kararda, KHKnn yetki kanunu ile olan ba, KHKy aynen ya da deitirerek kabul eden kanunla kesilir. KHKnn Anayasaya uygun bir yetki kanununa dayanmas, geçerliliinin ön kouludur. Bir yetki kanununa dayanmadan çkarlan KHKlarn içerii, Anayasaya aykrlk oluturmasa bile bunlarn Anayasaya uygunluundan söz edilemez. denildi.

Karada, 666 sayl KHKnn dayand 6223 sayl Yetki Kanununda kamu personelinin atanma, nakil, görevlendirilme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alnma ve emekliye sevk edilme usul ve esaslarndan söz edildii belirtilerek, mali haklara ilikin bir ibareye yer verilmedii bildirildi.

Yetki Kanununun amaç, kapsam ve ilkeleri bakmndan kamu personelinin mali ve sosyal haklarna ilikin Bakanlar Kuruluna dorudan bir düzenleme yapma yetkisi vermedii, bu nedenle iptali istenen kurallarn Anayasann 91. maddesine aykrlk tekil ettii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git