Memur'un beklentisi

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, enflasyon verilerini değerlendirdi "Beklentimiz, enflasyonun durdurulması ve geriletilmesi, eşelmobil sistemi gibi ek tedbirlerle alım gücünün korunması, başta kamu görevlilerimiz ve sabit gelirlilerin enflasyona ezdirilmemesidir"

Haberler 05.04.2022 - 02:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memur-Sen Genel Bakan Ali Yalçn, yüksek enflasyonun memurlarn alm gücünü düürdüünü belirterek, Beklentimiz, enflasyonun durdurulmas ve geriletilmesi, eelmobil sistemi gibi ek tedbirlerle alm gücünün korunmas, alm gücünü artracak maa iyiletirmelerinin yaplmas, bata kamu görevlilerimiz ve sabit gelirlilerin enflasyona ezdirilmemesidir. dedi.

Yalçn, Memur-Sen ile Ankara Yldrm Beyazt Üniversitesi tarafndan Memur-Sen Genel Merkezinden düzenlenen 4688 Sayl Kanun ve 10. Ylnda Toplu Sözleme Kongresinin açl konumasn yapt.

Memur-Senin toplu sözleme hakknn 12 Eylül 2010daki anayasa referandumunda yer almas için büyük mücadele verdiini belirten Yalçn, anayasa deiiklii paketindeki bu hakkn 4 Nisan 2012de 4688 Sayl Kamu Görevlileri Sendikalar ve Toplu Sözleme Kanunuyla yasalatn anmsatt.

O tarihten itibaren yetkili konfederasyon olarak 6 kez toplu sözleme masasna oturduklarn, bunlardan dördüne imza attklarn, ikisinin ise hakeme gittiini hatrlatan Yalçn, öyle konutu:

mza attmz dört toplu sözlemede toplam 802 kazanm elde ettik. Kamu Personel Danma Kurulu, Kamu dare Kurulu gibi sosyal diyalog mekanizmalarn kazanm için frsat olarak gördük. çok sayda sorunu bu mekanizmalar içinde çözmeyi, kazanmlar elde etmeyi baardk. Kukusuz en büyük kazanmmz bizzat toplu sözleme hakknn elde edilmesiydi. Ne var ki mevcut haliyle toplu sözleme, bizim önerdiimiz düzenlemeye göre eksik ve zaaflar barndrmaktadr. Ayn ey 4688 sayl Kanunun geneli için de geçerlidir.

GREVSZ PAZARLIK, TOPLU SÖZLEMENN RUHUNA UYGUN DEL

Yalçn, Kamu Görevlileri Sendikalar ve Toplu Sözleme Kanununun yeniden düzenlenmesini istediklerini belirterek, u talepleri sralad:

Toplu sözlemenin kapsam geniletilmeli. Hakem heyetinin yaps deimeli, heyet adil kararlar verebilecek tarafszla kavumal. Tecrübelerimiz gösteriyor ki grevsiz pazarlk, toplu sözlemenin ruhuna uygun deil. Kamu görevlisinin elini zayflatan bu durum deimeli, grev hakk verilmeli. Sendikal olmay tevik etmeyen, yetkili sendika üyesi olmay da önemsizletiren bu sendikal düzen deimeli, dayanma aidat mutlaka kanuna girmeli. Toplu sözlemenin süresi, süreci, ileyi adil ve eit artlarda bir pazarl mümkün klacak ekilde deimeli. Örgütlenme özgürlüü önündeki engeller kaldrlmal. Sendikal özgürlükleri engellenen kamu görevlilerinin önü açlmal. Emeklilere sendika üyesi olma hakk tannmal. Kamu Personel Danma Kurulu, Kamu dare Kurulu gibi sosyal diyalog mekanizmalarnn ilevsellii ve verimi artrlmal, alnan kararlar hükümet politikalarna yansmal. Toplu sözlemenin özerklii teminat altna alnmal, toplu sözleme hükümlerinin tam ve eksiksiz uygulanmasn salayacak tedbirler alnmal.

MAA YLETRMES YAPILMALI

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) tarafndan açklanan mart ay enflasyon verilerine de deinen Yalçn, unlar söyledi: Enflasyondaki küresel trman ülkemizde de hissediliyor. Bu, sabit gelirliler olarak biz memurlarn maalarn eritiyor, alm gücümüzü düürüyor, geçim skntmz artyor. Mart ay enflasyonu 5,46 olarak açkland. Yllk enflasyon yüzde 61. Toplu sözlememizde alm gücünü korumak için hükme baladmz enflasyon fark bile bu enflasyonist ortamda kayplar telafi etmeye yetmiyor. Memur-Sen olarak beklentimiz, enflasyonun durdurulmas ve geriletilmesi, eelmobil sistemi gibi ek tedbirlerle alm gücünün korunmas, alm gücünü artracak maa iyiletirmelerinin yaplmas, bata kamu görevlilerimiz ve sabit gelirlilerin enflasyona ezdirilmemesidir.

Ana Sayfaya Git