Memurun sözleşmesi!

Memur-Sen ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesince 4-5 Nisan'da yapılan "4688 sayılı Kanun ve 10. Yılında Toplu Sözleşme Kongresi"nin sonuç bildirgesinde, kapsamı, tarafları, süresi, işleyişi, grevsiz toplu pazarlık anlayışıyla mevcut toplu sözleşme sisteminin sürdürülebilir olmadığı belirtildi.

Haberler 09.04.2022 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memur-Senden yaplan yazl açklamayla kamuoyuna duyurulan bildirgede, 4688 sayl Kamu Görevlileri Sendikalar ve Toplu Sözleme Kanununun artk kamu görevlileri ve emeklilerinin sorunlarn çözmede, beklentilerini karlamada yetersiz kald ifade edilerek, çözüm önerilerine de yer verildi.

Kamu görevlilerinin grev hakkna sahip olmas gerektii belirtilen bildirgede, Kapsam, taraflar, süresi, ileyii, grevsiz toplu pazarlk anlayyla mevcut toplu sözleme sistemi sürdürülebilir deildir. ifadesi kullanld.

Daha önceki toplu sözlemelerde tartmalara neden olan hakem heyetinin yapsyla ilgili deerlendirmelere de yer verilen bildirgede, unlar aktarld:

TOPLU SÖZLEME KRTERLER

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu yaps ve üye dalm yetkiyi esas alacak ekilde adil, eit ve tarafsz olmal. Hakem Kurulu Bakan belli olmal, kurulda bulunanlar seçme usulüyle belirlenmemeli. Hakem Kurulu görümeleri toplu sözleme görümelerinden bamsz olmal ve süresi 5 günle snrlandrlmamal. Hakem Kuruluna üzerinde mutabakata varlamayan tutanaklar gönderilmeli, Hakem Kurulu tutanaklar esas almal, uzlalan konular tekrar görüülerek süre ziyan edilmemelidir.

Kamu Personeli Danma Kurulu (KPDK) ve Kamu hale Kurumu (KK) gibi sosyal diyalog mekanizmalarnn kapsamnn geniletilmesi gerektiine iaret edilen bildirgede, KPDK ve KKin ilevselliinin artrlmas, toplanma aral süresinin düürülmesi, toplantlara katlacak kurumlarn belli olmas, alnan kararlarn komisyonlar marifetiyle yürütülmesi ve denetlenmesi gerektii kaydedildi.

CEZA MÜEYYDELER EKLENMEL

Bildirgede, Örgütlenme özgürlüü kapsamnda sendika üyesi olmay tercih etmeyen veya yetkili sendikaya üye olmayan kamu görevlileri, toplu sözleme hükümlerinden yetkili sendikaya dayanma aidat ödeyerek yararlanmaldr. deerlendirmesinde bulunuldu.

Toplu sözlemelerin süresinin yetersiz olduu belirtilen bildirgede, u çözüm önerilerine yer verildi:

Geçmi dönemlerde elde edilen kazanmlar ile ILO yetkili organlarnn kararlar dikkate alnarak toplu sözlemenin kapsamna mali ve sosyal haklar yannda özlük haklar ve çalma artlar da dahil edilmelidir. Tekliflerin topluca görüülmesi usulü yerine genel toplu sözleme ve her bir hizmet koluna ilikin toplu sözleme teklifleri ayr ayr görüülmeli, toplu sözleme görümeleri sadece austos ayna sktrlmamal, istiarelerin salkl yaplmas için süre snr kaldrlmaldr.

KAMU VEREN TARAFINDAN

Toplu sözleme hükümlerinin uygulanmas noktasnda oluacak tereddütler, sadece toplu pazarln bir taraf olan kamu ivereni tarafndan yorumlanmamal, toplu sözlemenin dier taraf olan yetkili konfederasyon/sendikann dahil olaca komisyon tarafndan tereddütler giderilmelidir. Kanuna, toplu sözlemenin uygulanmamasna neden olan durumlar bertaraf edecek cezai müeyyideler eklenmeli, hükümlerin uygulanmasn kstlayacak ve engelleyecek uygulamalardan kamu ivereni kaçnmal, toplu sözleme özerklii gerei toplu sözleme hükümlerinin tam ve eksiksiz uygulanmasn salayacak hususlar bizatihi sözlemede yer almaldr.

çözüm üretmeye elverili yapnn oluturulmas için Kamu veren Heyeti Bakan ve temsilcileri belirli olmal, tekliflerin ilgili kurumlarca deerlendirilebilmesi için kamu kurum ve kurulularnn temsilcileri üst düzey olmal ve says artrlmaldr.

Ana Sayfaya Git