Menşe ve dolaşım belgelerinde elektronik dönem

"Elektronik sistemle ihracatçıların zamandan ve bürokratik işlemlerden tasarruf ederek, hızlı ve etkili şekilde işlemleri yürütmesi sağlanacak"

Haberler 01.05.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci, mene ispat ve dolam belgelerinin, kurulan elektronik sistem üzerinden onaylanarak vize edileceini belirterek, Elektronik sistemle ihracatçlarn zamandan ve bürokratik ilemlerden tasarruf ederek, hzl ve etkili ekilde ilemleri yürütmesi salanacak. ifadesini kulland.

Tüfenkci, yazl açklamasnda, Mene spat ve Dolam Belgelerinin Elektronik Ortamda Onaylanmas ve Vize Edilmesi Projesinin pilot uygulamasnn Esenboa Havalimannda baaryla tamamlandn bildirdi.

Kurulan elektronik sistemle ihracatçlarn zamandan ve bürokratik ilemlerden tasarruf ederek, hzl ve etkili ekilde ilemleri yürütebileceine iaret eden Tüfenkci, sistem sayesinde belge onaylama ve vize ilemlerinde izlenebilirliin salanarak salkl istatistiki bilgi elde edilebileceini anlatt.

Tüfenkci, Böylelikle kolay raporlama yaplabilecek ve kullanlan karekod sistemiyle belgelerin güvenilirlii artrlabilecek. Yaplan çalma, ihracatn hzl, kolay ve güvenli bir ekilde gerçekletirilmesinde önemli bir yere sahip olacak ve ülke ekonomisine de büyük katklar olacak. deerlendirmesinde bulundu.

Projenin Türkiye çapnda hayata geçirilmesinin ihracatçlar için büyük kolaylk salayacana dikkati çeken Tüfenkci, öyle devam etti:

MENE VE DOLAIM BELGES

Mevcut sistemde ihracatçlar, mene ve dolam belgelerinin düzenlenmesi için kat ortamnda Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) veya Türkiye hracatçlar Meclisine (TM) bavuruyor, manuel ekilde yaplan kontrollerin ardndan, uygun bulunmas halinde mene ispat ve dolam belgeleri onaylanarak ihracatçya veriliyordu. hracatçnn, belgenin kar ülkede geçerli olabilmesi için ayn zamanda ihracat ilemini gerçekletirecei gümrük idaresine giderek belgeyi vize ettirmesi gerekiyordu. Projenin hayata geçirilmesiyle mene ispat ve dolam belgeleri, kurulan elektronik sistem üzerinden onaylanacak ve vize edilecek. hracatçlar, temin etmek istedikleri belgeler için sistem üzerinden elektronik bir bavuru oluturacak, belgelerin yine elektronik ortamda onaylanmas ve vize edilmesinin ardndan yazcdan dökümünü alabilecek.

Belgede yer alan karekodla ürünün gittii gümrük idaresinde belgenin gerçekliine ilikin aratrmann elektronik olarak yaplabileceini vurgulayan Tüfenkci, böylece, kar ülkelerden gelen sonradan kontrol taleplerinde azalma beklendiini bildirdi.

Tüfenkci, mene ispat ve dolam belgelerinin düzenlenmesinde ve onaylanmasnda yetkili klnan TOBB, TESK ve TM ile Gümrük ve Ticaret Bakanl öncülüünde yürütülen youn çalmalar sonucunda elektronik sistemin kurulduunu aktararak, bu kapsamda ilk A.TR Dolam Belgesinin Esenboa Gümrük Müdürlüünde geçen hafta düzenlendiini belirtti.

Baaryla gerçekletirilen pilot uygulamann 2 hafta devam edeceini aktaran Tüfenkci, uygulamann 14 Maysta A.TR Dolam Belgesinde, 28 Maysta ise dier mene ispat belgelerinde balayacan kaydetti.

Ana Sayfaya Git