Mercimek yüzleri güldürdü

Diyarbakır'da yağış kırmızı mercimekte verimi artırdı

Haberler 20.06.2022 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önemli tarm merkezlerinden Diyarbakrda, krmz mercimein hasad sürüyor.

Diyarbakrda çiftçilerin hububata göre girdi maliyetlerinin düük olmas nedeniyle bu yl yöneldii krmz mercimekte geçen seneye oranla ekim alan yüzde 35 artarak 732 bin dekara çkt.

Üreticilerin nisan aynda ya azl sebebiyle yaad kuraklk endiesi nisan sonu ve mays ayndaki yala yerini sevince brakt.

Aylarca verilen emeklerin ardndan hasadna balanan krmz mercimek verimiyle üreticisinin yüzünü güldürüyor.

NALLAH REKOLTEDE YNE TÜRKYEDE BRNC SIRAYA YERLEECEZ

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AA muhabirine, ilde aralksz devam eden mercimek hasadnn yüzde 80 gerçekletiini, nisan aynda ya azlndan dolay lokal baz alanlarn dnda kalan büyük alanda verimlerin uzun yllar ortalamasna yakn olduunu söyledi.

Türkiyede üretilen krmz mercimek bakmndan kuraklk nedeniyle ikinci sraya gerileyen ilin, hasat sezonu sonunda tekrar en fazla mercimei üreten il konumuna gelmesini beklediklerini dile getiren Atalar, verim tespit çalmalarnn arazide sürdüünü, farkllk gösteren alanlar olduu için çalmalar bittiinde sonucun ortaya çkacan belirtti.

Atalar, öyle konutu:

Bu yl mercimek ekim alanmz yaklak yüzde 35 artt. Dolaysyla rekoltemiz de buna göre yükselecek. çiftçimiz hasattan oldukça memnun. Bugüne kadar yaptmz verim tespit çalmalarnda bölgesel ortalama dekara 100 ile 200 kilogram arasnda. Verime göre 110-120 bin ton civarnda bir rekolte gerçekleeceini öngörüyoruz.

BEKLENTNN ÜZERNDE VERM ALAN çFTçLER MEMNUN

Bismil ilçesinin krsal Iklar Mahallesinde çiftçilik yapan Advan Kaplan da geçen yl 300 dönümlük tarlasnda buday ürettiini ve kuraklktan olumsuz etkilendiini anlatt.

Bu yl hububata göre girdi maliyetlerinin düük olmasndan dolay tarlasnn tümüne krmz mercimek ektiini aktaran Kaplan, Allaha ükür verimler iyi. Nisan ay kurak geçti. Böyle olunca da dekar bana beklentimiz 100-110 kilogramd. Allaha ükür nisan aynn sonu ile balayan yamurlar sayesinde u anda dekara 170-180 kilogram verim alyoruz. ifadelerini kulland.

Kaplan, u an için verim ve fiyattan memnun olduklarn dile getirdi.

Üretici Mehmet Yldrm ise yaklak 900 dönümde ektii mercimekte hasat yaptn söyledi.

Geçen ylki kuraklktan dolay tarlasndan dekara 70 kilogram verim aldn belirten Yldrm, nisan ay sonu itibaryla balayan yala rahat nefes aldklarn ifade etti.

Yldrm, yatan sonra kurakl atlattklarn kaydederek, u anda dekara 180-190 kilogram ürün alyoruz. çok güzel, bu Allahn rahmetidir. Geçen yla göre verim de fiyat da iyi. dedi.

Ana Sayfaya Git