Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankası, 2018 yılı üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Başkan Murat Çetinkaya, yüzde 8.4 olan yılsonu enflasyon tahminini 13.4 olarak güncellediklerini açıkladı.

Haberler 01.08.2018 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas Bakan Murat çetinkaya, gda enflasyonuna yönelik 2018 sonu tahminini ise yüzde 7den yüzde 13e çkardklarn belirtti.

Merkez Bankasnn 2018 yl üçüncü enflasyon raporunun sunumunu bakan Murat çetinkaya yapt. Enflasyonda yukar yönlü bir güncelleme yapldn belirten çetinkaya, yüzde 8.4 olan ylsonu enflasyon tahminini 13.4e, 2019 sonu için yüzde 6.5 olan enflasyon tahminini de yüzde 9.3e yükselttiklerini söyledi.

Petrol fiyat tahmininin 2018 için 68 dolardan 73 dolara, 2019 için de 65 dolardan 73 dolara revize edildiini anlatan çetinkaya, Gda enflasyonunu bu yl için yüzde 7den yüzde 13e, ithal fiyatlar tahminini de yüzde 4,8den yüzde 6,3e revize ettik. dedi.

Büyümede özel tüketimin etkisine vurgu yapan çetinkaya, Büyümede sürükleyici özel tüketim harcamalar oldu. Turizmdeki güçlü toparlanmann katksyla net ihracatn büyüme destei sürdü. dedi.

Bununla birlikte Para Politikas Kurulu (PPK) kararlarna deinen Bakan çetinkaya, Parasal sklatrmann güçlendirilmesine ve sk para politikasnn uzun bir süre korunmasna karar verdik. dedi.

MERKEZ BANKASI BAIMSIZLII

çetinkaya, Merkez Bankasnn bamszlna ilikin bir soru üzerine, Para Politikas Kurulunun (PPK) kararlarn tamamen enflasyon görünümünü dikkate alarak belirlediini bildirdi. Geçmi toplantlarda da ciddi bir sklatrma yaparken hem mevcut artlar hem gelecek döneme yönelik tahminleri hem de risk senaryolarn dikkate alarak kararlarn alndn vurgulayan çetinkaya, son toplantnn da bu anlamda bir istisna olmadnn altn çizdi.

çetinkaya, Önümüzdeki toplantlar da istisna olmayacak. Merkez Bankasna yasayla verilmi net bir hedef ve bir araç bamszl var. Merkez Bankas sosyal, toplumsal refaha katkda bulunmak üzere fiyat istikrarnn salanmas amac yönünde gereken admlar, gereken zamanda, kendi görev ve deerlerine göre atar ve atmaya devam edecek. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git