Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 16.50’den, 2.5 puanlık indirimle yüzde 14’e çekti.

Haberler 25.10.2019 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas açklamasnda, Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar dikkate alarak, politika faizinin 250 baz puan indirilmesine karar vermitir denildi.

Son dönemde edinilen verilerin iktisadi faaliyetteki lml toparlanma eiliminin devam ettiini gösterdii vurgulanan açklamada, Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yaylmndaki iyilemenin devam ettiine iaret etmekle birlikte yatrmlar zayf seyrini sürdürüyor. Sanayi üretimi, son aylarda resmi tatillerle ilikili çalma günü etkilerine bal olarak yüksek bir oynaklk sergilemekle birlikte, ana eilim itibaryla lml artn koruyor denildi ve u konularn alt çizildi:

Rekabet gücündeki gelimelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayflama d talebi ksmen yavalatmaktadr. Önümüzdeki dönemde net ihracatn büyümeye katksnn azalarak da olsa sürecei, enflasyondaki düü eilimi ve finansal koullardaki iyilemeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmann devam edecei öngörülmektedir.

BÜYÜME POZSYONUNA GÖRE

Son dönemde büyüme kompozisyonunun etkisiyle belirgin bir iyileme kaydeden cari ilemler dengesinin önümüzdeki dönemde lml bir seyir izlemesi beklenmektedir.

Yakn dönemde küresel iktisadi faaliyetteki zayf seyir ve enflasyona dair aa yönlü riskler belirginleirken gelimi ülke merkez bankalar para politikalar genileyici yönde ekillenmektedir.

Bu durum gelimekte olan ülke finansal varlklarna yönelik talebi ve risk itahn desteklemekle birlikte, korumaclk önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarna dair dier belirsizliklerin gerek sermaye akmlar gerekse d ticaret kanalyla oluturabilecei etkiler yakndan takip edilmektedir.

ENFLASYONDAK YLEME

Enflasyon görünümündeki iyileme devam etmektedir. Türk lirasndaki istikrarl seyrin yan sra enflasyon beklentilerindeki iyileme ve lml iç talep koullar çekirdek enflasyon göstergelerindeki düüte belirleyici olmutur.

Eylül aynda tüketici enflasyonu güçlü baz etkisiyle de birlikte özellikle temel mal ve gda gruplarnn katksyla belirgin bir düü sergilemitir. ç talep gelimeleri ve parasal sklk düzeyi enflasyondaki düüü desteklemektedir.

Enflasyonun ana eilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatlar enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu gelimelere bal olarak, güncel tahminler ylsonu itibaryla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporunda verilen öngörülerin belirgin olarak altnda kalabileceine iaret etmektedir.

Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar dikkate alarak, politika faizinin 250 baz puan indirilmesine karar vermitir.

MEVCUT PARA POLTKASI

Gelinen noktada, mevcut para politikas duruunun hedeflenen dezenflasyon patikasyla büyük ölçüde uyumlu olduu deerlendirilmektedir. Kurul, enflasyondaki düü sürecinin devamllnn, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aa gelmesi ve ekonomideki toparlanmann güç kazanmas açsndan büyük önem tadn deerlendirmektedir.

Enflasyondaki düüün hedeflenen patika ile uyumlu ekilde gerçeklemesi için para politikasndaki temkinli duruun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal skln düzeyi ana eilime dair göstergeler dikkate alnarak enflasyondaki düüün sürekliliini salayacak ekilde belirlenecektir.

Merkez Bankas fiyat istikrar ve finansal istikrar amaçlar dorultusunda elindeki bütün araçlar kullanmaya devam edecektir. Açklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurulun gelecee yönelik politika duruunu deitirmesine neden olabilecei önemle vurgulanmaldr.

Ana Sayfaya Git