Merkez Bankası faizi yüzde 3,25 düşürdü

Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda politika faizini 325 baz puanlık (3,25) düşüşle yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye çekti.

Haberler 13.09.2019 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas Para Politikas Kurulu Murat Uysal bakanlndaki ikinci toplantsn bugün yapt. Toplantnn ardndan yaplan açklamada, iç talep ve enflasyonda iyilemenin sürdüü belirtilerek, bu gerekçeyle politika faizinde 325 baz puan indirime gidildii duyuruldu. Böylece Merkez Bankas politika faizini (haftalk repo) yüzde 19,75ten yüzde 16,50ye düürdü.

Faiz karar sonras dolar ilk etapta 5,75den 5,68, euro ise 6,35ten 6,27 seviyesine çekildi. Temmuz ay toplantsnda 425 baz puanlk bir indirime gidilmiti. Bu indirimle, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oran yüzde 24ten yüzde 19,75e çekilmiti.

ENFLASYON VE HRACAT VURGUSU

Merkez Bankasndan, Para Politikas Kurulu sonras u açklama yapld: Son dönemde açklanan veriler iktisadi faaliyetteki lml toparlanma eiliminin devam ettiini göstermektedir. Yln ilk yarsnda net ihracatn büyümeye katks devam ederken, yatrmlar zayf seyrini korumu, özel tüketim kademeli olarak katksn artrmtr. Küresel büyüme görünümündeki zayflamaya ramen, rekabet gücündeki gelimelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracat art eilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir dorudan ve balantl sektörler kanalyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir. Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin sektörel yaylmnn bir miktar iyiletiine iaret etmektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatn büyümeye katksn sürdürecei, enflasyondaki düü eilimi ve finansal koullardaki iyilemeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmann devam edecei öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu d dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari ilemler dengesindeki iyileme eiliminin sürmesi beklenmektedir.

PARA POLTKALARI GENLEYC YÖNDE

Yakn dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayflamas ve enflasyona dair aa yönlü risklerin belirginlemesiyle gelimi ülke merkez bankalar para politikalar genileyici yönde ekillenmeye balamtr. Bu durum gelimekte olan ülke finansal varlklarna yönelik talebi ve risk itahn desteklemekle birlikte, korumaclk önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarna dair dier belirsizliklerin gerek sermaye akmlar gerekse d ticaret kanalyla oluturabilecei etkiler yakndan takip edilmektedir.

Enflasyon görünümündeki iyileme devam etmektedir. Türk lirasndaki istikrarl seyrin yan sra enflasyon beklentilerindeki iyileme ve lml iç talep koullar çekirdek enflasyon göstergelerindeki düüte belirleyici olmutur. Austos aynda tüketici enflasyonu temel mal, enerji ve gda gruplarnn katksyla belirgin bir düü sergilemitir. ç talep gelimeleri ve parasal sklk düzeyi enflasyondaki düüü desteklemektedir. Enflasyonun ana eilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatlar enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu gelimelere bal olarak, güncel tahminler yl sonu itibaryla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporunda verilen öngörülerin bir miktar altnda kalabileceine iaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar dikkate alarak, politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar vermitir. Gelinen noktada, mevcut para politikas duruunun hedeflenen dezenflasyon patikasyla büyük ölçüde uyumlu olduu deerlendirilmektedir.

Ana Sayfaya Git