Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan faiz açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Başkanı Şahap Kavcıoğlu "Ekonominin yeniden dengelenmesini sağlayacak ılımlı bir iç talep ve kredi büyümesi sağlanması için sıkı para politikası duruşu gerekiyor" dedi.

Haberler 03.06.2021 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) Bakan ahap Kavcolu, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasndaki belirgin düüün 3. çeyrein sonunda, 4. çeyrein ba gibi olacann düünüldüünü belirterek, Bu görünüm, bizim dezenflasyon süreci boyunca politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararllmzla birlikte yorumlanmaldr. Piyasalardaki hakl bir gerekçeye dayanmayan erken geveme beklentilerinin tümüyle ortadan kalkmas gerekiyor. dedi.

ahap Kavcolu, TCMBnin iletiim stratejisinin bir parças olarak yürütülen ve video konferans yöntemiyle gerçekletirilen yatrmc toplantlar kapsamnda bir sunum yapt.

Sunumunda, 2021in ilk çeyreindeki büyüme ve büyümenin bileenlerinin, Nisan Enflasyon Raporundaki görünümle uyumlu gerçekletiine iaret eden Kavcolu, iktisadi faaliyetin güçlü ve trendinin üzerindeki seyrini sürdürdüünü kaydetti.

Kavcolu, halihazrda ihracattaki güçlü art eilimi, altn ithalatndaki belirgin gerileme ve bireysel kredilerdeki yavalamann d dengede beklenen iyilemeyi desteklemesini beklediklerini aktararak, Son dönemde alamaya dair olumlu gelimeler, turizm bata olmak üzere salgndan olumsuz etkilenen sektörlerde iktisadi faaliyetin normale dönmesine ve cari dengedeki süregelen iyilemeye önemli ölçüde katkda bulunacaktr. ifadesini kulland.

Ekonominin yeniden dengelenmesini salayacak lml bir iç talep ve kredi büyümesinin salanmas için, sk para politikas duruunun gerektiini vurgulayan Kavcolu, u deerlendirmelerde bulundu:

Enflasyonda kalc düüe iaret eden güçlü göstergeler oluana ve 2023 ylnda orta vadeli yüzde 5 hedefine ulancaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek ekilde, gerçeklemi ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluturulmaya devam edeceiz. Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasndaki belirgin düüün 3. çeyrein sonunda, 4. çeyrein ba gibi olaca düünülüyor. Bu görünüm, bizim dezenflasyon süreci boyunca politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararllmzla birlikte yorumlanmaldr. Para ve Kur Politikas Metnini 2021 ylnda uygulayacamz politikalar ve iletiim stratejisi açsndan bir yol haritas olarak görüyoruz. Yln ilk iki çeyreinde olduu gibi bundan sonra söz konusu yol haritasna sk skya bal kalacaz. Önümüzdeki dönemde para ve kur politikalar, bu metinde belirtilen esaslara göre uygulanacaktr.

ERKEN GEVEME BEKLENTLER TÜMÜYLE ORTADAN KALKMALI

ahap Kavcolu, sadeletirilmi operasyonel para politikas çerçevesini koruyacaklarn belirterek, bu çerçevenin, aktarm mekanizmasn güçlendirdiine ve para politikas duruu iletiiminin daha sade ve net ekilde kurulmasna imkan verdiine inandklarn bildirdi.

Bu balamda, bir hafta vadeli repo faiz orannn temel politika arac olmaya devam edeceini vurgulayan Kavcolu, Kararlarmz veri odakl bir yaklam içinde, enflasyon bata olmak üzere tüm makroekonomik veri akn göz önünde bulundurarak, effaf ve öngörülebilir bir ekilde almaya devam edeceiz. Piyasalardaki hakl bir gerekçeye dayanmayan erken geveme beklentilerinin tümüyle ortadan kalkmas gerekiyor. Merkez Bankas kanunla kendisine verilmi fiyat istikrar amacna baldr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git