Merkez Bankası: Enflasyondaki artış alt gruplar geneline yayıldı

Mart ayı enflasyonunun yüzde 60'ı aşmasını yorumlayan Merkez Bankası, enflasyona en büyük etkinin enerji ile gıda ve temel mal gruplarındaki fiyat artışlarından geldiğini belirtti.

Haberler 06.04.2022 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankasnn Aylk Fiyat Gelimeleri Raporu yaymland. TÜKin dün yüzde 61 olarak açklad enflasyon verilerinin yorumland raporda, emtia fiyatlarndaki artn jeopolitik gelimelerle belirginletiine iaret edildi.

Raporda enflasyondaki arta en belirgin katknn enerji, gda ve temel mal gruplarndan geldii ifade edildi. Yln bandan itibaren emtia fiyatlarnda gözlenen art eiliminin jeopolitik gelimelerle beraber bu dönemde bir miktar daha belirginletii vurgulanan raporda, enflasyonundaki artn alt gruplar geneline yayld tespiti yapld.

KDV DÜZENLEMES DAHA OLUMSUZ BR GÖRÜNÜMÜ SINIRLADI

Uluslararas enerji fiyatlarndaki artn yurtiçi fiyatlar da etkiledii belirtilen raporda, elektrik fiyatlarnda kademeli tarife sisteminde yaplan düzenleme ve KDV indiriminin daha olumsuz bir görünümü snrlad anlatld.

Gda enflasyonundaki yükseli alt gruplar genelinde devam ederken, son dönemde aylk bazda yüksek artlar gösteren taze meyve ve sebze fiyatlarnn mart aynda görece yatay seyrettii vurguland. Bunun yansra, gda grubu alt kalemlerinde KDV indiriminin sarkan etkilerinin gözlenmeye devam ettii, temel malda yllk enflasyon giyim ve ayakkab grubunda yatay seyrederken dier alt gruplarda yükseldii ifade edildi.

Raporda, enflasyondaki dier gelimeler için u deerlendirme yer ald: Temel malda yllk enflasyon giyim ve ayakkab grubunda yatay seyrederken dier alt gruplarda yükselmitir. Bu dönemde, hizmet grubunda yllk enflasyon alt gruplar genelinde artm, enerji ve gda fiyatlarndaki görünüme paralel olarak ulatrma ve lokanta-otel öne çkan gruplar olmaya devam etmitir. Uluslararas emtia fiyatlarnda devam eden güçlü yükseli ve tedarik zincirlerindeki aksamalar neticesinde üretici fiyatlarndaki artlar sürmütür. Bu görünüm altnda, B ve C göstergelerinin yllk enflasyonlarndaki yükseli devam etmitir.

Ana Sayfaya Git