Merkez bankası faiz kararını açıkladı! Dolar’ın tepkisi sert oldu

Merkez Bankası kritik faiz kararı öncesi 3.79 seviyesinde olan dolar/TL karar sonrası 3.82 seviyesinin üzerini gördü.

Haberler 24.01.2017 - 14:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankasnn (TCMB) bugünkü döviz depo ihalesinde TL faizini yüzde 10a yükseltmesi ardndan dolar/TLde balayan düü eilimi, Para Politikas Kurulu (PPK) toplantsnda faiz artrm yaplaca beklentileri ile devam ederken, kur 3.74 seviyesinin altna geriledi.

TCMBnin son dönemde uygulad örtülü faiz artlar olarak da adlandrlan likidite admlar ardndan bugün PPK toplantsnda dorudan politika faizi, koridorun üst band ve geç likidite penceresi faizlerini artrmas bekleniyor, artrm miktarna ilikin beklentiler çeitlilik gösteriyor.

DOLAR SWAP HALES SONRASI GERLED

Bir bankann döviz ilemcisi, Swap ihalesi sonras dolar/TLde bir düü balad. Dier taraftan TCMB beklentisi de fiyatlara girmi görünüyor, artrm yaplmasna kesin gözüyle baklyor dedi.

hale öncesinde 3.7625 seviyesinde olan dolar/TL kademeli olarak gerilerken, saat 1324te 3.7391/3.7414 seviyesinde bulunuyor.

Merkez Bankas (TCMB) bankaclar arasnda swap olarak da anlan TL depolar karl döviz depo ihalesinde 1 hafta vadede 300 milyon dolar verirken, TL faiz orann yüzde 9.5ten yüzde 10a yükseltti.

haleye 825 milyon dolarlk teklif gelirken TCMB dolar faiz orann yüzde 0.75 seviyesinde tuttu.

DOLAR POZSYONU ALMAK DAHA PAHALI HALE GELYOR

HSBC Portföy Stratejisti brahim Aksoy, beklentilerine paralel olarak TCMBnin swap ihalesi faizlerini yükseltmeye devam ettiini söyleyerek, TCMB, normal swap piyasasnda faizlerin yükselmesini salamak ve böylece lira borçlanmann maliyetini artrarak dolar/TL pozisyonu almay daha pahal hale getirme çabasn sürdürüyor. TCMBnin swap ihalesi faizini önümüzdeki günlerde yüzde 10un daha da üzerine çekerek normal swap piyasasnda faizlerde yükseli yaratmaya çalabileceine dair görüümüzü koruyoruz dedi.

Kaynak: Hürriyet

Ana Sayfaya Git