Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 14'e düşürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15'ten yüzde 14'e düşürdü.

Haberler 17.12.2021 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TCMBden yaplan yazl açklamada, PPKnn, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz orannn yüzde 15ten yüzde 14e indirilmesine karar verdii belirtildi. Salgnda yeni varyantlar nedeniyle kapanma tedbirlerinin ve seyahat kstlamalarnn yeniden balamasnn, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aa yönlü riskleri canl tuttuu ve belirsizlikleri artrd vurgulanarak, öyle denildi:

Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarndaki yüksek seyir, baz sektörlerdeki arz kstlar ve tamaclk maliyetlerindeki art uluslararas ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarnn yükselmesine yol açmaktadr. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararas finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakndan izlenmekle birlikte, gelimi ülke merkez bankalar artan enerji fiyatlar ve arz-talep uyumsuzluuna bal olarak enflasyonda görülen yükseliin beklenenden uzun sürebileceini deerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, i gücü piyasas ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasnda farkllaan görünüme bal olarak gelimi ülke merkez bankalarnn para politikas iletiimlerinde ayrma gözlenmekle birlikte, merkez bankalar destekleyici parasal durularn sürdürmekte, varlk alm programlarna devam etmektedir. Milli gelir verileri ve öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, d talebin de etkisiyle güçlü seyrettiine iaret etmektedir. Alamann toplumun geneline yaylmas salgndan olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve balantl sektörlerin canlanmasna ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileimle sürdürülmesine olanak tanmaktadr. hracattaki art eiliminin güçlenmesiyle cari ilemler dengesinin 2022 ylnda fazla vermesi öngörülmektedir. Cari ilemler dengesindeki iyileme eiliminin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrar hedefi için önem arz etmekte, bu balamda ticari ve bireysel krediler yakndan takip edilmektedir.

ENFLASYONDA KALICI DÜÜ çN TÜM ARAçLAR KULLANILACAK

Enflasyonda kasm aynda gözlenen yükselite; döviz kuru gelimeleri, küresel gda ve tarmsal emtia fiyatlarndaki artlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelimelerinin etkili olduu belirtilerek, u ifadelere yer verildi:

Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikas etki alan dndaki arzi faktörlerin fiyat artlar üzerinde oluturduu geçici etkilerin ima ettii alann kullanmnn tamamlanmasna karar vermitir. Alnm olan kararlarn birikimli etkileri 2022 ylnn ilk çeyreinde yakndan takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarnn sürdürülebilir bir zeminde yeniden ekillenmesi amacyla geni kapsaml politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir. TCMB, fiyat istikrar temel amac dorultusunda enflasyonda kalc düüe iaret eden güçlü göstergeler oluana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulancaya kadar elindeki tüm araçlar kararllkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde salanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düü, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki art eiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalc olarak gerilemesi yoluyla makro ekonomik istikrar ve finansal istikrar olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatrm, üretim ve istihdam artnn salkl ve sürdürülebilir bir ekilde devam için uygun zemin oluacaktr. Kurul, kararlarn effaf, öngörülebilir ve veri odakl bir çerçevede almaya devam edecektir.

Ana Sayfaya Git