Merkez Bankası harekete geçiyor!

Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eleştirileri sonrası yüksek faizler ile gıda enflasyonunu aşağı çekmek için iki önemli hamleye hazırlanıyor.

Haberler 29.05.2017 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas, Cumhurbakan Erdoann her frsatta eletirdii, yatrm, üretim, büyümenin önünde bariyer olan yüksek faizler ile gda enflasyonunu aa çekmek için iki önemli hamleye hazrlanyor. Mevduat üzerinden faiz yarn önlemek için tampon olarak uygulanacak yeni mekanizmalar devreye girecek, sektörün hizmet odakl yaplanmaya gitmesi tevik edilecek. Ucuz gda için 25 kritik ürün üzerinde çalma yaplrken, yeni bir tedarik modeli ortaya konulacak.

BDDK DA DESTEK VERYOR

Merkez Bankas, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) da katksyla kredi ile mevduat oranlarnn düzenlenmesine yönelik çalma balatt. Baz bankalar mevduat faizini yüzde 14e kadar yükseltirken, bunun etkisiyle kredi faizleri de, yüzde 17 seviyesinin üstüne çkt. Merkez Bankas hem bankaclk sektörünün beklentileri, hem de piyasa dengesini gözeterek mevduat faizlerini aa çekecek yeni admlar atacak. Mevduat faizleri dümeden kredi faizlerinde anlaml bir düüün olmayacan vurgulayan Babakan Yardmcs Nurettin Canikli, mevduat faizinin kredi faizinin omurgasn oluturduunu anmsatmt. Canikli, Rekabet artlar var ancak bu snr içinde kalnmal. Mevduatta aslnda rasyonel olmayan 1-2 puanlk art kredi faizlerine yansyor demiti. Canikli, mevduat alannda faiz oranlarn artracak bir yarn olmamas gerektiini de söylemiti.

KNC HAMLE UCUZ GIDA çN

Merkez Bankas gda fiyatlarnn aa çekilmesi için de çalyor. Gda fiyatlarnn enflasyona etkisini azaltmak için sorunlarn kaynana inerek üretim, tedarik, perakende olmak üzere tüm aamalar masaya yatrlyor. Vatanda için önemli 25 kritik ürün üzerinde yaplan çalmalarla, yeni bir tedarik modeli ortaya konulacak. Bu ürünlerin fiyatlarnda ani dalgalanmann önlenmesi, maliyetlerin aa çekilmesi, üretimin desteklenmesi için erken uyar sistemi güçlendirilirken, üreticinin madur olmas önlenecek. Tedarik konusunda d ticaret önlemleri konusunda üretici-tüketiciyi koruyacak dengeli bir modelin ortaya konmas hedefleniyor. Perakendecilikte veri altyaps ile fiyatlarda ani hareketler, bölgesel farklar gibi kriterler dikkate alnarak izlemeye alnyor. zleme sürecinin önemli bir ayan da ürünün ayklanma, snflandrma ve nakliye aamas oluturuyor. Bu halkadaki iyilemeler de toplam fiyatlar aa çekecek.

UCUZ FAZ PYASAYI UçURUR

Merkez Bankasnn mevduat faiziyle ilgili çalmay ksa sürede tamamlamas bekleniyor. Bankalarn bu konudaki öneri ve talepleri de dinleniyor. Bankalar, mevduata, yurtdnda bulduklar kredilere, Merkez Bankasndan aldklar krediye daha az faiz ödemeleri durumunda faizleri ucuzlatacaklarn ifade ediyor. Enflasyonun gerilemesiyle birlikte kaynak maliyetinin de düeceini belirten uzmanlar, Kaynak maliyeti ucuzlamadan faiz aa çekilmez diyor.

Ana Sayfaya Git