Merkez Bankası harekete geçiyor

Merkez Bankası, şirketlerin kur riskinin yönetilmesi için 1 ay boyunca 3 milyar dolar satacak. 2018’deki ihaleler için ise takvim daha sonra açıklanacak. Merkez Bankası'nın bu hamlesinin kurdaki baskıyı azaltması öngörülüyor. 350 milyon dolar tutarındaki ilk ihale ise yarın.

Haberler 20.11.2017 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurda son dönemde yaanan yükseliin ardndan, Merkez Bankas harekete geçiyor. Banka hafta sonu olmasna ramen, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacyla hazrlad yeni ürünü, Türk liras uzlamal vadeli döviz satm ihalelerine balanmasna karar verildiini dün duyurdu.

KURDAK BASKIYI AZALTACAK

Bankadan dün yaplan açklamada ihalelere ilikin takvim de yaynlanrken, toplam 350 milyon dolar tutarndaki ilk ihale yarn yaplacak. Açklamada, 2017 yl sonuna kadar vadeli döviz satm pozisyon tutarnn en fazla 3 milyar dolar olmasnn planland belirtilerek, 2018 ylnda gerçekletirilecek ihalelere ilikin takvimin ise kamuoyu ile ayrca paylalaca kaydedildi.

Merkez Bankasnn 1 ay boyunca yapaca ihalelerle piyasaya önemli miktarda döviz vereceini ve kurdaki basky kracan belirten bankaclar, dolarn son dönemde küresel anlamda deerlendiine dikkat çekerek, bu hamlenin kurda bir rahatlama ve geveme yaratmasn öngörüyor. Öte yandan Merkez Bankasndan yaplan açklamaya göre, ihalelere döviz piyasalarnda ilem yapmaya yetkili bankalar katlabilecek. halelerde vade ise 1, 3 ve 6 ay olarak gerçekletirilecek ve ihale tarihlerine ilikin takvim kamuoyuna düzenli olarak duyurulacak.

halelerin geleneksel (çoklu fiyat) yöntemle gerçekletirilecei bildirilen açklamada, çoklu fiyat yöntemine göre ihaleyi kazananlarn ilemleri, kendi teklif fiyatlarndan gerçekletirilmektedir. Her bir bankann ihalede verebilecei maksimum teklif tutar toplam ihale tutarnn yüzde 20si ile snrl olacaktr bilgisine yer verildi.

TL UZLAMALI DÖVZ LEM NASIL çALIIYOR?

Vadeli döviz sözlemeleri, döviz kuru riski yönetiminde en çok kullanlan ürünler arasnda yer alyor. Buna göre, ilemlerde vadeli olarak belirlenen döviz kuru ile vade tarihindeki döviz kuru arasndaki fark, Türk Liras olarak el deitirecek. Bu ekilde, reel sektörün kur riski yönetimine katk salarken, ürünün yaps gerei Merkez Bankas rezervleri de etkilenmeyecek. Bu ilemlerin ihale yoluyla döviz piyasas üyesi bankalar üzerinden gerçekletirilmesi söz konusu olacak.

Ana Sayfaya Git