Merkez Bankası politika faizini 0.50 puan düşürdü

Merkez Bankası yüzde 11.25 olan politika faizini, 0.50 puan indirim ile yüzde 10.75 düzeyine düşürdü.

Haberler 20.02.2020 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas açklamasnda, Para Politikas Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz orannn yüzde 11.25ten yüzde 10.75e indirilmesine karar vermitir denildi.

Son döneme ilikin verilerin ekonomik faaliyetteki toparlanma eiliminin sürdüünü gösterdiine dikkat çekilen Merkez Bankas faiz kararnda, ktisadi faaliyetin sektörel yaylmndaki iyileme devam etmekte; yatrmlarda ve istihdamda toparlanma sinyalleri alnmakla birlikte zayf seyir sürmektedir denildi ve u saptama yapld:

Rekabet gücündeki gelimelerin olumlu etkisi sürerken küresel büyüme görünümündeki zayflama d talebi ksmen yavalatmaktadr.

Net ihracatn büyümeye katks gerilerken, dezenflasyon süreci ve finansal koullardaki iyilemeyle birlikte ekonomideki toparlanmann devam edecei öngörülmektedir.

Bununla birlikte kredi büyümesi ve kompozisyonundaki gelimelerin d denge ve enflasyon üzerindeki etkileri yakndan takip edilmektedir.

FAZ PUANINI DÜÜRDÜ

Son dönemde belirgin bir iyileme kaydeden cari ilemler dengesinin önümüzdeki dönemde lml bir seyir izlemesi makro politika bileimi açsndan önem arz etmektedir.

Küresel ekonomide zayf gelime ve küresel enflasyonun düük düzeyinin, gelimi ülke merkez bankalarnn para politikalarn genileyici yönde sürdüreceklerine ilikin beklentileri güçlendirdii de vurgulanan kararda, Öte yandan, son dönemde küresel büyümeye ilikin artan belirsizlikler gelien ülke finansal varlklarna yönelik talebin ve risk itahnn dalgal seyretmesine neden olmaktadr. Korumaclk önlemlerinin, küresel ekonomi politikalarna dair dier belirsizliklerin ve jeopolitik gelimelerin yan sra son dönemde ortaya çkan salgn hastaln sermaye akmlar, d ticaret ve emtia fiyatlar kanalyla oluturabilecei etkiler yakndan takip edilmektedir denildi ve öyle devam edildi:

Enflasyon beklentileri, iç talep koullar ve üretici fiyatlarndaki gelimelere bal olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eilimleri lml seyretmektedir.

Enflasyon bata olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileme ülke risk primindeki düüü desteklemekte ve maliyet unsurlar üzerindeki basklarn snrlanmasna katkda bulunmaktadr. Enflasyondaki seyrin yl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduu deerlendirilmektedir.

ENFLASYON GÖRÜNÜMÜ

Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar dikkate alarak, politika faizinde daha ölçülü bir indirim yaplmasna karar vermitir. Gelinen noktada, mevcut para politikas duruunun hedeflenen dezenflasyon patikasyla uyumunu koruduu deerlendirilmektedir.

Kurulun, enflasyondaki düü sürecinin devamllnn, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aa gelmesi ve ekonomideki toparlanmann güç kazanmas açsndan büyük önem tadn deerlendirdii de vurgulanan kararda, Enflasyondaki düüün hedeflenen patika ile uyumlu ekilde gerçeklemesi için para politikasndaki temkinli duruun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duru ana eilime dair göstergeler dikkate alnarak enflasyondaki düüün sürekliliini salayacak ekilde belirlenecektir. Merkez Bankas fiyat istikrar ve finansal istikrar amaçlar dorultusunda elindeki bütün araçlar kullanmaya devam edecektir denildi.

Ana Sayfaya Git