Merkez Bankası politika faizini yüzde 14'te sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 14'te sabit bıraktı.

Haberler 27.05.2022 - 01:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TCMBden faiz oranlarna ilikin yaplan duyuruda, Merkez Bankas Bakan ahap Kavcolu bakanlnda toplanan Para Politikas Kurulunun, politika faizinin yüzde 14te sabit tutulmasna karar verdii bildirildi.

Duyuruda, etkisi artarak süren jeopolitik risklerin, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aa yönlü riskleri canl tuttuu ve belirsizliklerin artmasna yol açt belirtildi.

Küresel gda güvenliindeki ticaret yasaklar ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarndaki yüksek seyir, temel gda ve enerji bata olmak üzere baz sektörlerdeki arz kstlarnn daha da belirgin hale gelmesi ve tamaclk maliyetlerindeki yüksek seviyenin, uluslararas ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarnn artmasna neden olduu aktarlan duyuruda, unlar kaydedildi:

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararas finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakndan izlenmektedir. Bununla birlikte, gelimi ülke merkez bankalar artan enerji fiyatlar ve arz-talep uyumsuzluuna bal olarak enflasyonda görülen yükseliin beklenenden uzun sürebileceini vurgulamaktadrlar. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, i gücü piyasas ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasnda farkllaan görünüme bal olarak gelimi ülke merkez bankalarnn para politikas admlarnda ayrma gözlenmekle birlikte, merkez bankalar destekleyici parasal durularn halen sürdürmektedir.

- Teminat ve likidite politika admlar devreye alnacak

Duyuruda, kapasite kullanm seviyeleri ve dier öncü göstergelerin, yurt içinde iktisadi faaliyetin, bölgesel farkllklar ortaya çksa bile d talebin giderek artan olumlu etkisiyle güçlü seyrettiine iaret ettii bildirildi.

Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileenlerin pay artarken, cari ilemler dengesinde enerji fiyatlarndan kaynaklanan risklerin devam ettii vurgulanan duyuruda, Cari ilemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalc hale gelmesi, fiyat istikrar için önem arz etmektedir. Kurul, uzun vadeli Türk liras yatrm kredileri de dhil olmak üzere kredilerin büyüme hz ve eriilen finansman kaynaklarnn amacna uygun ekilde iktisadi faaliyet ile bulumasnn finansal istikrar açsndan önemli olduunu deerlendirmitir. Bu çerçevede Kurul, güçlendirdii makroihtiyati politika setini ilave tedbirlerle kararllkla uygulamaya devam edecektir. ifadeleri kullanld.

Duyuruda, enflasyonda gözlenen yükselite; jeopolitik gelimelerin yol açt enerji maliyeti artlar, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluumlarnn geçici etkileri, küresel enerji, gda ve tarmsal emtia fiyatlarndaki artlarn oluturduu güçlü negatif arz oklarnn etkili olmaya devam ettii belirtilerek, u deerlendirmelerde bulunuldu:

Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrar ve finansal istikrarn tesisi için atlan ve güçlendirilerek sürdürülmekte olan admlar ile birlikte, küresel bar ortamnn yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasyla dezenflasyonist sürecin balayacan öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasna karar vermitir. Fiyat istikrarnn sürdürülebilir bir ekilde kurumsallamas amacyla TCMBnin tüm politika araçlarnda kalc ve güçlendirilmi liralamay tevik eden geni kapsaml bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Deerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika admlar devreye alnacaktr.

- Tüm araçlar, liralama stratejisi çerçevesinde kararllkla kullanlmaya devam edilecek

Duyuruda, TCMBnin fiyat istikrar temel amac dorultusunda enflasyonda kalc düüe iaret eden güçlü göstergeler oluana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulancaya kadar elindeki tüm araçlar liralama stratejisi çerçevesinde kararllkla kullanmaya devam edecei vurguland.

Fiyatlar genel düzeyinde salanacak istikrarn, ülke risk primlerindeki düü, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki art eiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalc olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrar ve finansal istikrar olumlu etkileyecei belirtilen duyuruda, böylelikle, yatrm, üretim ve istihdam artnn salkl ve sürdürülebilir bir ekilde devam için uygun zemin oluaca dile getirildi.

Duyuruda, Kurulun kararlarn effaf, öngörülebilir ve veri odakl bir çerçevede almaya devam edecei aktarlarak, Para Politikas Kurulu Toplant Özetinin be i günü içinde yaymlanaca bilgisi verildi.

Ana Sayfaya Git