Merkez Bankası, politika faizini yüzde 9,75'e indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 100 baz puan düşürerek yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e çekti.

Haberler 18.03.2020 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TCMB tarafndan faiz oranlarna ilikin yaplan duyuruda, Merkez Bankas Bakan Murat Uysal bakanlnda toplanan PPKnn, politika faizinin yüzde 10,75ten yüzde 9,75e indirilmesine karar verdii bildirildi.

Duyuruda, koronavirüs salgnna ilikin gelimelerin küresel büyüme görünümünü zayflatmakta, gelimi ve gelimekte olan ülke merkez bankalarnn genileyici yönde koordineli admlar atmakta olduu ifade edildi.

Salgn hastaln sermaye akmlar, finansal koullar, d ticaret ve emtia fiyatlar kanalyla oluturmakta olduu küresel etkilerin yakndan takip edildii vurgulanan duyuruda, koronavirüs salgn öncesi dönemde Türkiye ekonomisine ilikin makroekonomik göstergelerde belirgin bir iyileme kaydedildii belirtildi.

Duyuruda, enflasyonda hzl bir düü saland, cari ilemler dengesinde önemli bir düzelme gözlendii aktarld.

Finansal koullardaki iyilemeyle birlikte iktisadi faaliyetteki toparlanma eiliminin güç kazandnn alt çizilen duyuruda, u ifadelere yer verildi:

Bu dönemde irketler kesiminin yabanc para borçluluu azalm bankaclk sektörünün likidite ve sermaye tamponlar güçlenmitir. Dengelenme sürecinde elde edilen kazanmlar, Türkiye ekonomisinin olumsuz oklara kar direncini artrmtr. Salgn hastala bal gelimelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin snrlandrlmas açsndan finansal piyasalarn, kredi kanalnn ve firmalarn nakit aknn salkl ileyiinin devam büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, Merkez Bankas finansal istikrar desteklemek amacyla kapsaml bir tedbir seti uygulamaya koyacaktr.

- Yl sonu enflasyon tahmini üzerindeki aa yönlü riskler artt

Duyuruda, enflasyon beklentilerinin, iç talep koullar ve üretici fiyatlarndaki gelimelere bal olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eilimlerinin lml seyrettii belirtildi.

Küresel gelimeler paralelinde Türk lirasnda gözlenen deer kaybna karn, bata ham petrol ve metal fiyatlar olmak üzere uluslararas emtia fiyatlarndaki keskin düüün enflasyon görünümünü olumlu etkiledii vurgulanan duyuruda, u deerlendirmelere yer verildi:

Ayrca, küresel ticaret hacmindeki zayflama ve seyahat kstlamalar gibi önlemlere bal olarak toplam talep koullarnn enflasyonu snrlayc etkisinin bir miktar artt deerlendirilmektedir. Bu gelimelerle birlikte yl sonu enflasyon tahmini üzerindeki aa yönlü riskler artmtr. Bu çerçevede Kurul, politika faizinde 100 baz puan indirim yaplmasna karar vermitir. Kurul, enflasyondaki düü sürecinin devamllnn, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aa gelmesi ve ekonomideki toparlanmann güç kazanmas açsndan büyük önem tadn deerlendirmektedir. Enflasyondaki düüün hedeflenen patika ile uyumlu ekilde gerçeklemesi için para politikasndaki temkinli duruun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duru, ana eilime dair göstergeler dikkate alnarak enflasyondaki düüün sürekliliini salayacak ekilde belirlenecektir. Merkez Bankas fiyat istikrar ve finansal istikrar amaçlar dorultusunda elindeki bütün araçlar kullanmaya devam edecektir. Açklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurulun gelecee yönelik politika duruunu deitirmesine neden olabilecei önemle vurgulanmaldr.

Duyuruda, Para Politikas Kurulu Toplant Özetinin be i günü içinde yaymlanaca kaydedildi.

Ana Sayfaya Git