Merkez Bankası: Yıllık enflasyon eğilimleri yükseldi

Merkez Bankası, aylık fiyat gelişmeleri raporunda üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin devam ettiğini belirtti.

Haberler 05.02.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas, aylk fiyat gelimeleri raporunu yaymlad. Raporda yüzde 1,68lik Ocak ay enflasyonunda temel mal ve enerji kalemlerinin fiyatlardaki artta etkili olduu, döviz kurunun birikimli yansmalar ve uluslararas fiyatlarn etkisiyle üretici fiyatlarndaki güçlü art eiliminin devam ettii belirtildi.

Merkez Bankas tarafndan açklanan aylk fiyat gelimeleri raporunda u ifadeler yer ald: Tüketici fiyatlar Ocak aynda yüzde 1,68 orannda artm, yllk enflasyon 0,37 puan yükselile yüzde 14,97 olarak gerçeklemitir. Döviz kurunun birikimli yansmalar ve uluslararas fiyatlarn etkisiyle üretici fiyatlarndaki güçlü art eilimi devam etmitir. Bu dönemde tüketici yllk enflasyonundaki artn sürükleyicisi temel mal ve enerji gruplar olmutur.

YÜKSEK SEYR SÜRDÜ

Giyim dnda kalan temel mallarda, birikimli döviz kuru etkileri, talep koullar, baz sektörlerde süregelen arz kstlar ve uluslararas metal fiyatlarndaki gelimelere bal olarak fiyat artlar yüksek seyrini sürdürmütür. Giyim enflasyonunda ise ksmi bir toparlanma gözlenmekle birlikte düük düzeyler korunmutur. Enerji enflasyonu, petrol fiyatlarndaki art ile elektrik, ebeke suyu, doalgaz gibi yönetilen yönlendirilen kalemlerdeki gelimeler neticesinde yükselmitir.

ENFLASYON ELMLER YÜKSELD

Bu dönemde yllk enflasyon hizmetlerde snrl ölçüde gerilerken, gda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarndaki düzeltmeyle düü kaydetmitir. Dier taraftan, çi süt alm fiyatlarndaki artn ve uluslararas tarmsal emtia fiyatlarnn yansmalaryla dier gda ürünlerinde enflasyon artmtr. Bu görünüm altnda, B ve C göstergelerinin yllk enflasyonu ve eilimleri yükselmitir.

Ana Sayfaya Git