Merkez Bankası: Yıllık enflasyon ve eğilimi yükseldi

Merkez Bankası’nın açıkladığı Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre, yıllık enflasyon ile enflasyon eğilimi yükseldi.

Haberler 07.07.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas, Haziran Ay Fiyat Gelimeleri raporunu açklad. Raporda, enerji fiyatlarnn uluslararas petrol fiyatlarndaki toparlanmaya bal olarak artt ve gda fiyatlarnn yatay bir seyir izledii belirtilerek, tüketici fiyatlarnn Haziran aynda yüzde 1,13 orannda artt, yllk enflasyonun 1,23 puan yükselerek yüzde 12,62 olduu vurguland. Raporda ayrca B ve C göstergelerinin yllk enflasyonu ve eilimi yükseldii bildirildi.

ENFLASYON ELM ARTTI

Merkez Bankasndan konuya ilikin yaplan açklama öyle: Haziran aynda tüketici fiyatlar yüzde 1,13 orannda artm ve yllk enflasyon 1,23 puan yükselerek yüzde 12,62 olmutur. Bu dönemde B ve C endekslerinin yllk deiim oranlar srasyla 0,74 ve 1,32 puan artarak yüzde 11,95 ve yüzde 11,64 olarak gerçeklemitir. Alt gruplarn yllk tüketici enflasyonuna katklar incelendiinde, bir önceki aya göre temel mal, enerji ve hizmet katklar srasyla 0,58, 0,45 ve 0,23 puan artm, gda grubunun katksnda belirgin bir deiim olmamtr. Mevsimsellikten arndrlm verilerle üç aylk ortalamalara göre B ve C göstergelerinin eilimlerinde art gözlenmitir. Bu dönemde hem hizmet hem de temel mal grubunda enflasyon eilimi yükselmitir.

OTOBÜSLERDE YÜZDE 23 ARTI

Hizmet fiyatlar Haziran aynda yüzde 2,09 orannda artm, grup yllk enflasyonu 0,48 puan yükselile yüzde 11,76 olmutur. Yllk enflasyon kira dndaki alt gruplarda artm, en belirgin yükseli ulatrma grubunda kaydedilmitir. Ulatrma hizmetlerinde normalleme süreci ile birlikte uçak bileti (yüzde 12,39) ve ehirleraras otobüs ücretlerindeki (yüzde 23,52) artlar öne çkmtr. Kapasite snrlamasna tbi olan lokanta-otel grubunda gerek yiyecek ve içecek hizmetlerinde gerekse konaklama hizmetlerinde fiyatlar yükselmitir. Dier hizmetler grubunda ise eitim ve paket turlar ile berber ve kuaför hizmetleri fiyatlarndaki artlar dikkat çekmitir. Haberleme hizmetleri fiyatlarndaki artta posta hizmetleri, telefonla görüme ve internet ücreti öne çkmtr. Kira yllk enflasyonunda yavalama eilimi bu dönemde de devam etmitir.

YILLIK ENFLASYON HAZRANDA ARTTI

Temel mal grubu yllk enflasyonu Haziran aynda 2,13 puan artarak yüzde 11,39 olmutur. Bu dönemde yllk enflasyon tüm alt gruplarda yükselmi, fiyatlar üzerinde birikimli döviz kuru etkileri ve salgna bal birim maliyet artlar ile normalleme süreciyle birlikte baz gruplara yönelik güçlenen talep de etkili olmutur. Dayankl mal grubu fiyatlar, otomobil, beyaz eya ile dier elektrikli ve elektriksiz aletlerin öncülüünde yüzde 2,88 orannda artarken, giyim ve ayakkab grubu fiyatlarndaki deiim yüzde 1,15 ile tarihsel ortalamann üzerinde gerçeklemitir. Bu dönemde dier temel mallarda da fiyatlar bir önceki aya göre belirgin bir oranda artmtr.

EBEKE SU FYATLARI ARTTI

Enerji grubu fiyatlar Haziran aynda yüzde 2,62 orannda artmtr. Bu dönemde uluslararas petrol fiyatlarndaki toparlanmaya bal olarak akaryakt ve tüpgaz fiyatlar srasyla yüzde 6,59 ve yüzde 3,58 orannda yükselmitir. Ayrca bu dönemde ebeke suyu fiyatlar yüzde 1,75 orannda art kaydetmitir. Bu gelimeler ile enerji yllk enflasyonu 3,89 puan yükselerek yüzde 9,12ye ulamtr.

Ana Sayfaya Git