Merkez Bankası'ndan 1 milyar dolarlık swap ihalesi

Merkez Bankası, 1 milyar dolarlık 3 aylık döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise swap işlemlerine sınırlama getirdi.

Haberler 20.12.2019 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas, 8 Austostan beri ilk kez döviz karl TL swap ihalesi açt. 7 ve 8 Austosta üç ayr ihalede toplam 2,75 milyar dolarlk ilem gerçekleirken, bu kez 1 milyar dolarlk 3 aylk Döviz karl TL swap ihalesine gidildi.

Merkez Bankas, bu vadede ihalelere balayacan 5 Austosta duyurmutu.

Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise vadesine 7 gün ve daha az kalan TL satm swap ilemlerinde limiti yüzde 10 olarak belirledi.

BDDKnn bankalarn yurt d yerleiklerle yaptklar TL alm ve satm ilemlerine ilikin duyurusu, bankann resmi internet sitesinde yaymland.

Buna göre, bankalarn, konsolidasyona tabi yurt dndaki kredi kuruluu ve finansal kurulu niteliini haiz ortaklklaryla gerçekletirdii ilemler hariç, yurt d yerleiklerle yaptklar bir baca döviz dier baca TL olan ve vadesine yedi gün veya daha ksa süre kalan, vadede TL satm yönündeki para swap, forward, opsiyon ve dier türev ilem tutarlar toplam, en son hesapladklar yasal özkaynaklarnn yüzde 10unu geçmeyecek. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacak.

Bankalarn yurt d yerleiklerle yaptklar bir baca döviz dier baca TL olan ve vadede TL alm yönünde gerçekletirecekleri para swap, forward, opsiyon ve dier türev ilemlerin toplamnn bankalarn en son hesapladklar yasal özkaynaklarnn yüzde 25iyle snrlandrlmas uygulamasnda herhangi bir deiiklik söz konusu olmayacak ve aynen devam edecek.

TOPLANTI ÖZET YAYINLANDI

Merkez Bankasnn aralk toplantsna ilikin toplant özeti de yaynland.

Bankann internet sitesi üzerinden yaynlanan toplant özetinde. enflasyon beklentilerinde genele yaylan bir düzelme olduu ifade edildi.

Zorunlu karlk düzenlemesinin kredi büyümesini desteklemeyi sürdürecei belirtilirken, orta vadeli enflasyon görünümündeki belirsizliin büyük ölçüde azald ifade edildi.

Toplant özetinde para politikasnda temkinli duruun sürmesi gerektiinin alt çizildi.

Para politikas ve risklerin de sraland özette, istihdama ilikin, gücü piyasas verileri nispeten zayf seyretmektedir. Yln üçüncü çeyreinde tarm d istihdamdaki arta ramen, tarm d isizlik oran yükselmeye devam etmitir. Anlan dönemde bir önceki çeyree kyasla sanayi istihdam yatay seyrederken, hizmetler sektörü istihdam artm, inaat istihdamndaki düü eilimi ise azalarak sürmütür. Öncü göstergeler, yln son çeyreinde igücü piyasasnda ksmi bir iyileme sinyali vermektedir deerlendirmesi yer ald.

Ana Sayfaya Git