Merkez Bankası'ndan 'Dijital Türk Lirası' için ilk adım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzaladı ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturdu. Dijital Türk Lirası projesi birinci faz çalışma sonuçları 2022 yılında açıklanacak.

Haberler 16.09.2021 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas, Dijital TL Projesi kapsamnda bir açklama yaynlad. Merkez Bankas tarafndan yaplan açklamada u ifadelere yer verildi:

Merkez Bankas Dijital Türk Liras Aratrma Gelitirme projesi kapsamnda kavram ispat çalmasnn tamamlanmas ile balayan sürecin teknoloji paydalarnn katlm ile bir sonraki aamaya geçmesine karar verilmitir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB), mevcut ödemeler altyapsn tamamlayc nitelikte dijital Türk lirasnn tedavülünün potansiyel katklarn aratrmay sürdürmektedir. Merkez Bankas Dijital Türk Liras Aratrma Gelitirme (AR-GE) projesi kapsamnda kavram ispat çalmasnn tamamlanmas ile balayan süreç, teknoloji paydalarnn katlm ile bir sonraki aamaya tanmaktadr.

KL MUTABAKAT ZABITLARI MZALANDI

Merkez Bankas Dijital Türk Liras Ar-Ge projesinin, teknolojik aratrma, gelitirme ve test süreçleri teknoloji paydalarnn katlm ile yakn ibirlii içerisinde gerçekletirilecektir. Bu dorultuda Merkez Bankas ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBTAK-BLGEM ile ikili mutabakat zabtlar imzalam ve Dijital Türk Liras birlii Platformu oluturmutur. Projeye ilikin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yaplaca birinci faz bulgular nda, platformun yeni katlmlarla geniletilmesi planlanmaktadr.

Birinci faz pilot uygulama çalmalar kapsamnda TCMB nezdinde prototip Dijital Türk Liras A tesis edilerek teknoloji paydalar ile dar kapsaml ve kapal devre pilot uygulama testleri gerçekletirilecektir. Elde edilen sonuçlar dorultusunda daha yaygn ve geni katlml pilot testlerin gerçekletirilecei ileri aama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, datk yaplarn ödeme sistemlerinde kullanm, anlk ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi balklarda Dijital Türk Liras Ar-Ge projesi kapsamnda çeitlilik gerektirebilecek testlerin yaplmas da planlanmaktadr.


2022 YILINDA AçIKLANACAK

TCMBnin, dijital Türk lirasnn tedavülüne yönelik alm olduu nihai bir karar yoktur. Tüm çalmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farkl teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandktan ve mimari kurgularn denemeleri sonuçlandrldktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasna ilikin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karlayp karlayamadnn tespiti amaçlanmaktadr.

Birinci faz sonuçlar, testlerin tamamlanmasn müteakiben 2022 ylnda kamuoyu ile paylalacaktr.

Ana Sayfaya Git