Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık düzenlemesi

Merkez Bankası, bankaların döviz cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların mevduat/katılım fonu yükümlülükleri için tutulması gereken tutara kadar olan kısmı üzerinden uygulanan komisyon oranlarını yarı yarıya düşürdü.

Haberler 12.10.2020 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas, yabanc para zorunlu karlklardan (ZK) alnan komisyonlar azaltrken, Türk liras zorunlu karlklara ödenen faizleri artrd.

Alnan bilgiye göre TCMB, bankalarn döviz cinsinden tesis edilen zorunlu karlklarn mevduat/katlm fonu (yurt d bankalar mevduat/katlm fonu hariç) yükümlülükleri için tutulmas gereken tutara kadar olan ksm üzerinden uygulanan komisyon oranlarn yar yarya düürdü. Ayrca, TL cinsinden tesis edilen zorunlu karlklara ödenen faiz/nema oranlarn da kredi büyüme koulundan bamsz, kredi büyüme koulunu salayan ve salamayan bankalarda da 200 baz puan artrd.

Analistler, söz konusu düzenlemelerin son dönemde gerçekleen normalleme süreci kapsamndaki dier admlar destekler nitelikte olduuna dikkati çekti.

Yabanc para ZKlardan alnan komisyonlarn azaltlmas ve TL ZKlara ödenen faizlerin artrlmasnn bankaclk sisteminin araclk maliyetlerini azaltacan belirten analistler, bu deiikliklerin, normalleme döneminin amaçlarna uygun olarak, parasal aktarm mekanizmasn ve finansal istikrar olumlu etkileyeceini vurgulad.

Ana Sayfaya Git