Merkez Bankasının faiz kararı

"Merkez Bankasının almış olduğu kararın, para maliyetinin yatırım yapılabilir seviyelere düşmesi ve enflasyonla köklü mücadele anlamında atılmış adımlar olarak görüldüğü sürece desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz"

Haberler 08.06.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomi Bakan Nihat Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn (TCMB) politika faizini yükseltme kararnn, para maliyetinin yatrm yaplabilir seviyelere düürülmesi ve enflasyonla köklü mücadele anlamnda atlm admlar olarak görüldüü sürece desteklenmesi gerektiini düündüklerini belirtti.

Zeybekci, Denizli Ziraat Odasn ziyaretinin ardndan gazetecilerin sorularn yantlad.

Merkez Bankasnn bir hafta vadeli repo ihale faiz orann yüzde 16,50den yüzde 17,75e yükseltmesi ve ardndan döviz kurunda yaanan gerilemeye ilikin deerlendirmelerde bulunan Zeybekci, söz konusu kararn piyasalarn önüne geçme, proaktif olma yönünde atlm bir adm olduunu belirtti.

Merkez Bankasnn enflasyonu düürücü yönde att bu admlar, ileride enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi ve dolaysyla Türkiyede faizlerin de bundan sonra kalc yönde bir sürece doru yönelmesi açsndan baktmzda desteklenen kararlar olarak görüyoruz diyen Zeybekci, 24 Hazirandan sonra enflasyonla mücadele yönünde atlan admlara yapsal tedbirlerle devam edeceklerini ifade etti.

PARA TRAFN KONTROL

Enflasyonun dümesi için üretimin ve yatrmlarn artmas gerektiini, bunun için de düük faizin gerekli olduunu aktaran Zeybekci, öyle konutu:

Normale dönüle ilgili çok önemli admlarmz olacak. Bunun hazrlklarn yaptk. Bir ksmn da Bakanlar Kurulu karar olarak sevk ettik Babakanla. Süreci balattk. Bunlar ne? Tarmsal üretimin desteklenmesi, ürünlerin paketlenmesi, tasnif edilip saklanmas, tanmas ve satlmasyla ilgili alm olduumuz kararlar, seracln desteklenmesi, teknoloji yatrmlarnn desteklenmesiyle ilgili çok önemli kararlarmz var. Enflasyon sepeti içindeki en önemli kalem gda ve tarm. Gda, yiyecek ve içecek fiyatlar... Buralarda çok net müdahalelerimiz olacak.

Onun için Merkez Bankasnn alm olduu kararn, Türkiyede gerçek anlamda faizlerin, para maliyetinin yatrm yaplabilir seviyelere dümesini salayacak, enflasyonla köklü mücadele anlamnda admlar olarak gördüümüz sürece desteklenmesi gerektiini düünüyoruz. Onun için bunun piyasann önüne geçmek, geçtikten sonra da inallah 24 Hazirandan sonra bir toparlama admlarn da izlemek dileiyle biz bunu olumlu buluyoruz.

Ana Sayfaya Git