Mesleki belge şartı

Aralarında inşaat demircisi, kalıpçısı, duvarcısı ile kaynakçısının da olduğu "Tehlikeli" ve "Çok tehlikeli" sınıftaki 117 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar kamunun hizmet alım ve yapım işlerinde çalıştırılmayacak.

Haberler 19.04.2019 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamunun hizmet alm ve yapm ilerinde belge art getirildi. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Bakan Adem Ceylan, muhabirine yapt açklamada, Hizmet Alm haleleri Uygulama Yönetmelii ile Yapm leri haleleri Uygulama Yönetmeliinde deiiklik yaplmasna dair yönetmeliklerin geçen ay Resmi Gazetede yaymlandn belirtti. Düzenlemelerin ihalelere katlan yüklenici firmalara baz yükümlülükler getirdiini vurgulayan Ceylan, u bilgileri verdi: Artk kamu ihalelerinde yüklenici firmalar, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca yaymlanan tebliler ile zorunlu hale getirilen tehlikeli ve çok tehlikeli snftaki 117 meslekte belgesi olmayan personel çaltramayacak. Böylece aralarnda demirci, kalpç, duvarc ve kaynakçnn da olduu 117 meslekte, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanlar kamunun ihale ettii ilerde istihdam edilemeyecek.

kazas riskinin youn olduu meslekler

Ceylan, düzenlemeyle mesleki yeterlilik belgesi zorunluluunun Kamu hale Kanununa (KK) eklendiini bildirerek, bunun kamunun belgeli ve nitelikli i gücüne verdii önemi gösterdiini söyledi. Tehlikeli ve çok tehlikeli snftaki mesleklerde i sal ve güvenliinin büyük önem tadn ifade eden Ceylan, unlar kaydetti: kazalarn en aza indirilmek, üretimde verimlilik ve etkinlii salanmak ve çalma hayatna nitelikli ve belgeli igücü kazandrmak için hayata geçirilen mesleki yeterlilik belgesi, tehlikeli ve çok tehlikeli snftaki 117 meslekte zorunlu. Bunlar, i kazas riskinin youn olduu meslekler. Kamu, bünyesindeki hizmet alm ve yapm ilerinde belgesiz çalanlara izin vermeyerek, hem nitelikli i gücünü tevik edecek, hem i kazas riskini azaltacak, hem de toplumda mesleki yeterlilik bilincini güçlendirecektir.

Ana Sayfaya Git