Mesleki eğitime yatırım 536 milyon lirayı geçti

Milli Eğitim Bakanlığınca sektör odaklı yeni mesleki ve teknik eğitim modelinin uygulamaya konulmasıyla öğrencilerin sigortalanması, beceri eğitimi veren işverenlere devlet desteği ve özel okul teşviki kapsamında, mesleki eğitime toplam 536 milyon liranın üzerinde kaynak sağlandı.

Haberler 20.10.2017 - 08:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uygulamann balad ubat ayndan bu yana iverenlere toplam 240 milyon lira devlet katks verilirken, örencilerin sigortalanmas için 86 milyon, bu ylki eitim öretim destei olarak da 210 milyon lira aktarld.

HABER MERKEZ

Milli Eitim Bakanlnca (MEB) sektör odakl yeni mesleki ve teknik eitim modelinin uygulamaya konulmasyla örencilerin sigortalanmas, beceri eitimi veren iverenlere devlet destei ve özel okul teviki kapsamnda, mesleki eitime toplam 536 milyon lirann üzerinde kaynak aktarld.

MEB Mesleki ve Teknik Eitim Genel Müdürlüü yetkililerinden ald bilgiye göre, yeni eitim öretim yl ile mesleki ve teknik eitim alannda pek çok yenilik uygulamaya konuldu.

Milli Eitim Bakanlnca, sektörle etkili i birliini öngören yeni mesleki ve teknik eitim modelini hayata geçirmek amacyla 9 Aralk 2016da Resmi Gazetede yaymlanan 6764 sayl kanunda deiiklikler yapld.

- Mesleki eitim merkezlerine kayt yüzde 98,6 artt

Bu kapsamda çraklk eitimi, zorunlu örgün ortaöretim kapsamna alnd. ba eitimi ile usta yetitirilmesi salanarak sektörün nitelikli i gücü ihtiyacnn karlanmas için önemli bir adm atld. Ayrca hem okuyup hem de para kazanarak hayata erken atlmak isteyen gençlere ve ailelerine de yeni bir alternatif ortaöretim imkan sunuldu.

Kanun hayata geçirilmeden önce ustalk eitimlerinin verildii mesleki eitim merkezlerine geçen yl 27 bin 815 kii ilk kez kayt yaptrrken, 2017-2018 eitim öretim döneminde yeni kayt yaptranlarn says yüzde 98,6 orannda artarak 54 bine ulat. Bu merkezlerde örenim gören örenci says 132 bin 480 oldu.

- letmelere devlet destei

MEBin hayata geçirdii reform niteliindeki yenilikler arasnda, örencilere beceri eitimi ve staj için kaplarn açan iletmelere devlet desteinin verilmesi de yer ald.

Beceri eitimi ve staj yaptrmakla yükümlü bulunan iletmeler tarafndan örencilere ödenen asgari ücretin en az yüzde 30una karlk gelen 380 lirann üçte ikisi olan 253 lirann, iverenlere devlet katks olarak ödenmesi saland.

Böylece daha fazla iletmenin daha çok örenciye beceri eitimi ve staj imkan salamasnn önü açld. verenlere toplam 240 milyon lira devlet katksnn saland uygulamadan, bu yln ubat ayndan beri 1 milyonun üzerinde örenci yararland.

Öte yandan, mesleki ve teknik ortaöretim okullarna devam eden örenciler, alan eitimine baladklar andan itibaren mezun oluncaya kadar i kazalar ve meslek hastalklarna kar sigortaland. Bu kapsamda, imdiye kadar sigortalanan 1 milyon 57 bin 723 örenci için 86 milyon lira kaynak aktarld.

Bakanlk tarafndan, sektör odakl yeni mesleki ve teknik eitim modelinin uygulamaya konulmasyla örencilerin sigortalanmas, beceri eitimi veren iverenlere devlet destei ve özel okul teviki kapsamnda, mesleki eitime toplam 536 milyon lirann üzerinde kaynak ayrld.

- Özel meslek liselerine destek

Organize sanayi bölgelerinde (OSB) açlan özel meslek liselerine salanan devlet tevikinin uygulamas da bu yl geniletildi. Bakanlar Kurulu karar ile OSB dndaki özel meslek liseleri de kapsama alnarak çeitli meslek alanlarnda eitim öretim teviki verilmeye baland. OSB içinde 35, OSB dnda da 35 olmak üzere toplam 70 okul, devlet desteinden yararlanr hale geldi.

Yeni eitim öretim döneminde devlet desteinden geçen yl yararlanan örenci says, 22 binden 40 bine çkt. Bu örencilere bu yl toplam 210 milyon lira eitim öretim destei olarak kaynak aktarlacak.

letmelerin kendi ihtiyaçlarna uygun nitelikli igücünü bizzat kendi iletmelerinde yetitirebilmelerini temin etmek amacyla OSBlerde, kapsama dahil meslek alanlarnda eitim-öretim faaliyeti gösteren özel meslek liselerine örenci bana alanlara göre 4 bin 270 lira ile 6 bin 900 lira arasnda deien tutarlarda devlet teviki salanyor.

- lave puan uygulamasna geçildi

Meslek liselerinden üniversitelerin ön lisans programlarna snavsz geçi uygulamasna son verildi ve bunun yerine örenim gördüü alanda ön lisans programlarna devam etmek isteyenlere ilave puan uygulamasna geçildi. Daha önce yalnzca 3795 sayl kanunda belirtilen mesleki ve teknik eitim okul türlerinden mezunlara teknisyen unvan verilirken kanun deiiklii ile tüm meslek lisesi mezunlarna da teknisyen unvan verilmesi saland.

Mesleki ve teknik ortaöretimde, 53 meslek alan ve bu alanlara ait 199 meslek dalnn öretim programlarnn tamam, ulusal ve uluslararas meslek standartlar, sektörün talepleri, bilimsel ve teknolojik gelimeler gözetilerek ilgili alan uzmanlar, sektör, meslek kuruluu, üniversite ve dier payda temsilcilerinin katk ve katlmlar ile modüler yapda kazanmlara dayal olarak güncellendi.

12 ilde bulunan 19 tematik meslek lisesi, bu yl ilk defa örenci alarak eitim-öretime balad.

- Her okula karne

Öte yandan, mesleki ve teknik eitim okullarnn performanslar izlenerek her okula karne verilecek.

Sektörle i birlii çalmalarn devam ettiren bakanlk tarafndan öretmenlerin ve sektörde çalanlarn mesleki bilgi ve becerilerini artrmak, örencilere burs salamak amacyla 82 farkl kurum ve kurulula yaplan 66 protokol yürürlüe konuldu.

KOSGEB ile yaplan i birlii protokolü sayesinde meslek lisesinden mezun olan örencilere yeni giriimci desteine bavurma hakk verildi. Bu kapsamda meslek lisesi mezunlarna 50 bin lira hibe ve 100 bin lira da faizsiz kredi destei saland.

Ana Sayfaya Git