Mesleki yeterlilik!

Yetkilendirilmiş kuruluşların yaptığı sınavlarda, 65 bini çok tehlikeli işlere ilişkin mesleklerde olmak üzere 84 bin kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesi verildi.

Haberler 28.11.2016 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yetkilendirilmi kurulularn yapt snavlarda, 65 bini tehlikeli ve çok tehlikeli ilere ilikin mesleklerde olmak üzere, 84 bin kiiye Mesleki Yeterlilik Belgesi verildi. Gelecek yln sonuna kadar bu belgeyi 200 bin kiinin almas hedefleniyor.

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanlnn ilgili kuruluu olan Mesleki Yeterlilik Kurumunun (MYK) 2017 yl bütçe tasar kitapçndaki bilgiye göre, yürürlük tarihi üzerinden 5 yl geçen meslek standartlar ile sektörlerden gelen talepler dorultusunda 59 ulusal meslek standard güncellendi. Bununla birlikte ulusal meslek standardna dayal olarak hazrlanan, snav ve belgelendirme esaslarn düzenleyen 341 ulusal yeterlilik yürürlüe girdi.

200 bin kiiye Mesleki Yeterlilik Belgesi verilecek

2017 yl sonu itibariyle yürürlükteki ulusal meslek standard saysnn 750ye, ulusal yeterlilik saysnn da 450ye çkartlmas hedefleniyor.

Uluslararas akreditasyonu olan kalite güvencesini salam snav ve belgelendirme kurulularnn yetkilendirilmesi, ölçme ve belgelendirme faaliyetlerinin yürütülmesi çalmalar kapsamnda; 152si tehlikeli ve çok tehlikeli ilere ilikin olmak üzere toplam 186 meslekte uluslararas akreditasyonu olan 53 snav ve belgelendirme kuruluu, MYK tarafndan yetkilendirildi.

Yetkilendirilmi kurulular tarafndan yaplan snav ve deerlendirmeler neticesinde, bugüne kadar 65 bin 640 tehlikeli ve çok tehlikeli ilere ilikin mesleklerde olmak üzere, 84 bin 225 kiiye Mesleki Yeterlilik Belgesi verildi.

2017 yl sonuna kadar, Mesleki Yeterlilik Belgesi alan kii saysnn 200 bin olmas hedefleniyor.

- Ulusal yeterliliimizin dünyada tannmas amaçlanyor

MYK tarafndan bugüne kadar, meslek standard ile yeterlilik hazrlama ve güncelleme çalmalar, akredite snav ve belgelendirme kuruluu oluturma destekleri ve bireylerin snav-belge ücretlerinin karlanmas amacyla kullanlan 17 milyon avro tutarnda Avrupa Birlii hibesi ile birlikte, 2008-2019 döneminde toplam 43 milyon avro tutarnda Avrupa Birlii hibelerinden yararlanlmas amaçlanyor.

Yetkilendirilmi belgelendirme kurulular bugüne kadar 68i habersiz, 176s haberli olmak üzere 244 kez denetlendi. 2017 ylnda hedeflenen denetim says ise en az 100.

Türkiyede yetkili kurumlar tarafndan verilen diplomalar ve belgeler arasndan kalite güvencesini salam olanlarn yer ald akademik ve mesleki yeterliliklerin bütününü oluturan ve MYK tarafndan iletilen Türkiye Yeterlilikler çerçevesinin Avrupa Yeterlilikler çerçevesi ile eletirme çalmalar kapsamnda hazrlanan referanslama raporu, 2016 yl sonuna kadar Avrupa Komisyonuna sunulacak.

Komisyonun raporu kabul etmesi halinde, Türkiyenin ulusal yeterliliklerinin Avrupa Birlii ülkeleri bata olmak üzere, uluslararas alanda kyaslanabilir ve tannr olmasn salamak üzere çalmalarn balatlmas planlanyor.

Ana Sayfaya Git