Metal işçileri greve hazırmı

Aralarında Renault, Tofaş, Ford, Man, Mercedes, Arçelik ve Bosch'un da olduğu Türkiye'nin önde gelen 200'e yakın iş yerinde, toplam 130 bin işçiyi ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşmazlık durumu sürüyor.

Haberler 25.01.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 25.01.2018 - 09:07

2017-2019 yllarn kapsayan görümelerde, Türk Metal ve çelik-in ilk 6 ay için ortalama yüzde 38, Birleik Metal-in ise net 695 liralk zam talebine karlk MESSin son teklifi ilk alt ay için yüzde 6,4 seviyesinde kalmt

MESSi uzlamadan uzak davranmakla eletiren sendikalar, tüm i yerlerinde 2 ubat için aldklar grev kararn uygulamak için hazrlklara balad

Aralarnda Renault, Tofa, Ford, Man, Mercedes, Arçelik ve Boschun da olduu Türkiyenin önde gelen 200e yakn i yerindeki toplam 130 bin içiyi ilgilendiren Türkiye Metal Sanayicileri Sendikas (MESS) Grup Toplu Sözlemesi görümelerinde, uzlamazlk durumu sürüyor. Bu durum üzerine içi sendikalar, 2 ubat için aldklar grev kararn tüm i yerlerinde uygulamak için hazrlklara balad.

Metal sektöründe faaliyet gösteren 200e yakn i yerindeki toplam 130 bin içiyi ilgilendiren MESS Grup Toplu Sözlemesi, çalma hayatnn gündemindeki yerini koruyor.

Sözleme görümeleri, otomotiv sektöründe, aralarnda Renault, Tofa, Ford, Man ve Mercedesin, beyaz eya sektöründe ise Arçelik ve Boschun da olduu Türkiyenin önde gelen i yerlerini yakndan ilgilendiriyor.

2017-2019 yllarn kapsayan pazarlk masasnda iverenleri MESS, içileri ise Türk Metal, çelik- ve Birleik Metal- temsil ediyor.

- Grev kararn uygulamak için hazrlklara baland

Taraflar arasnda 5 Ekim 2017de balayan görümelerde, 60 günlük müzakere süresinde uzlamaya varlmamas üzerine, zorunlu resmi arabulucu sürecine geçilmiti.

Görümelerde, Türk Metal ve çelik-in ilk 6 ay için ortalama yüzde 38, Birleik Metal-in ise net 695 liralk zam talebine karlk, MESSin son teklifi ilk alt ay için yüzde 6,4 seviyesinde kalmt.

Bu arada, taraflar arasnda ücret art oranndaki görü ayrl, yeni sözlemenin süresi konusunda da yaanyor. MESS sözlemenin üç yllk olmasn isterken, sendikalar iki yllk yaplmasn savunuyor.

Gelinen aamada, zorunlu resmi arabulucu sürecinde de anlama çkmamas üzerine 2 ubat için grev karar alan sendikalar, bunu uygulamak için hazrlklarna balad.

- Böyle bir ortamda artk bizden verim alamazlar

Türk Metal Sendikas Genel Bakan Pevrul Kavlak, AA muhabirine yapt açklamada, MESS yönetiminin uzladan uzak bir tavr sergilediini dile getirerek, bu tavrn baz iverenlerce de eletirildiini söyledi.

MESSin uzlamaz tavrnda Nasl olsa ülkede OHAL var, içiler bir ey yapamazlar düüncesinin de etkili olduunu savunan Kavlak, unlar kaydetti:

MESS yönetimi, OHALi kullanabilir, Yüksek Hakem Kuruluna ve oradan gelecek üç be kuru zamma bizi mahkum edebilir fakat unu bilmeliler ki böyle bir ortamda artk bizden verim alamazlar. yerleri üretimlerinden dolay kalite ödüllerine layk görüldüyse bu içiler sayesindedir. hracat ve üretim rekorlarnn krlmasnda yine bu içilerin büyük pay vardr. Onun için iverenler bildiklerini okumaya devam ederlerse, bir daha bu baarlar yaayamazlar.

MESS yönetiminin, Türkiyenin içinde bulunduu süreci de göz önünde bulundurup daha duyarl davranmas gerektiini belirten Kavlak, Daha saduyulu davranlp, bu iin masada bitmesini salayacak tavr sergilemeli. dedi.

Gelinen aamaya ramen uzlaya ve iletiime açk olduklarn vurgulayan Kavlak, bu tutumlarna karlk bulmamalar halinde 2 ubat için aldklar grev kararn uygulayacaklarn, hazrlklarnn bu yönde olduunu bildirdi.

- Taleplerimiz karlanncaya kadar taviz vermeyeceiz

çelik- Sendikas Genel Bakan Yunus Deirmenci de, MESSin Türkiyenin ve metal sektörünün gerçekleriyle ilgisi olmayan teklifleri içilere dayattn öne sürdü.

Görümelerde uzlamaya varlmamasnda MESSin ii yokua süren tavrnn etkili olduunu savunan Deirmenci, Biz meydanlarda, sokaklarda olmak istemiyoruz. Hakkmz aldmz sürece, bizim yerimiz tezgahlardr fakat bilinmelidir ki taleplerimiz karlanncaya kadar hakl mücadelemizde de taviz vermeyeceiz. Bu dorultuda grev hakkmz kullanmaktan geri durmayacaz. dedi.

Metal sektöründe ortaya çkabilecek kaos ve kargaa ortamnn tek sorumlusunun MESS olacan ileri süren Deirmenci, unlar kaydetti:

Metal içisinin feryadn duyurmak, üyelerimizin taleplerini karlamak için ne yaplmas gerekiyorsa yapacaz. Verdikleri ücret zamm teklifleriyle bizleri sokaa, meydanlara sürüklemeye çalanlar, bu iin altndan kalkamayacaktr. Kanayan yaramz kayan MESS, sabrmzn snrn zorlamaktadr. MESS, girdii bu yanllar girdabndan bir an evvel çkmaldr.

- Düük ücretlere çaltrlan metal içileri enflasyona güvenmiyor

Birleik Metal- Genel Bakan Adnan Serdarolu ise MESSin teklif ettii ücretin, metal içileri tarafndan kabul edilebilecek seviyede olmadn belirterek, iverenlerin, içileri enflasyonun biraz üzerindeki bir zamma mahkum etmeye çaltn savundu.

MESSin içilerin talebini oldukça yüksek bulduuna dikkati çeken Serdarolu, veren bu sözleme enflasyonun biraz üzerinde bir oranla bitsin isterken, düük ücretlere çaltrlan metal içileri enflasyona güvenmiyor. dedi.

Serdarolu, 2 ubat için aldklar grev kararnn gereine uygun olarak çalmalarn sürdürdüklerini bildirerek, bu noktada 2015 ylnda çktklar grevin kendileri için bir tecrübe olduunu vurgulad.

MESSin i yerlerinin genel müdürleriyle toplantlar yaptnn kendilerine gelen bilgiler arasnda olduunu aktaran Serdarolu, Önümüzde grev için yaklak bir haftalk süre var. Bu tarihe kadar MESS, yeni bir teklifle gelebilir. çilerin talebinin karlanarak bir hafta içerisinde durumun deimesini umuyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git