Metal işçilerinin toplu sözleşme süreci

"Ülkemizin en önemli sanayi kuruluşlarında çalışan nitelikli üretim yapan, patronların karlarına kar katan metal emekçileri olarak ürettiğimizden hak ettiğimiz payı istiyoruz. Bu konuda mücadelemiz devam edecek. Kazanana kadar da durmayacağız"

Haberler 08.01.2020 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Metal Sendikas, Birleik Metal- Sendikas ve Özçelik Sendikas, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikas (MESS) ile yaplan toplu i sözlemesi görümelerinde anlama salanamamas nedeniyle ortak basn toplants düzenledi.

Taksimde bir otelde düzenlenen basn toplantsnda konuan Türk-e bal Türk Metal Sendikas Genel Bakan Pevrul Kavlak, toplu i sözlemesi görümeleri sürecinde kendilerine destek verenlere teekkür etti.

MESS ile yürütülen toplu i sözlemesine muhatap yaklak 130 bin içiden 110 bininin Türk Metal üyesi olduunu belirten Kavlak, Üyelerimizin de katlmyla uzun bir çalma sonucunda bir taslak hazrladk. Üyelerimize iki büyük anket uyguladk. 700 temsilci arkadamz Ankarada topladk. Onlarn bu sözlemeden beklentilerini tespit ettik. Sözlemeye bu ekilde hazrlandk. diye konutu.

Kavlak, geçen dönem imzalanan toplu sözlemede alnan ücret zamlar ve sosyal haklarn üyelerini memnun ettiini hatrlatarak, öyle devam etti:

Yüzyln sözlemesi olarak adlandrdmz bu sözleme kamuoyundan da büyük bir destek görmütü. Ancak ülkemizde yaanan ekonomik gelimeler gittikçe artan enflasyon ve hayat pahall, birbiri ardna gelen zamlar nedeniyle üyelerimiz son iki ylda ciddi bir kayp yaad. Kayplarmz telafi edecek ve üyelerimizin insan onuruna yarar bir yaam sürmelerini salayacak bir ücret için taslamz hazrladk ve ilk alt ay için yüzde 26-28 orannda bir art talep ettik. MESS ücret zammn dönemsel enflasyon oran olarak teklif etti. Ancak içiye, memura, emekliye gelince çok daha düük bir enflasyon hesab bizlere dayatlyor. Bu bizim için kabul edilemez bir durumdur. O nedenle biz, toplu sözleme masasna TÜK tarafndan açklanan enflasyona göre oturamayz. MESS Grup Toplu Sözlemesi görümeleri için 7 Ekim günü masaya oturduk. 44 maddeyi herhangi bir sorun yaamadan taraflarn anlamasyla geçtik. Ancak 64 maddede ve 2 yönetmelikte uzlama salayamadk. Özellikle parasal maddelerde MESSle uzlaamadk. Bize verilen alt aylk yüzde 6,05lik ücret artn kabul etmedik ve uyumazlk zaptn tutarak masadan kalktk. u anda resmi arabulucu aamasndayz. Arabulucu yapt iki toplantda da taraflar uzlatramad. Raporunu sanyorum bugünlerde verecek.

- 19 Ocakta uyar miting yapacaz

Yaanan sürecin ardndan MESSin tutumuna kar eylemlere baladklarn aktaran Kavlak, ilk olarak fazla mesaileri kaldrdklarn, ardndan da yürüyüler ve toplu basn açklamas eylemleri yaptklarn ifade etti.

Kavlak, dünden itibaren vardiya giri çklarnda i durdurduklarn dile getirerek, unlar kaydetti:

lk planda dünkü eylemimizde 10 dakika ile i durdurmaya baladk. Bu süreyi 15 dakikaya, sonra da 20 dakikaya çkaracaz. 19 Ocakta ise yaklak 55 bin üyemizin bulunduu Bursada büyük bir uyar mitingi yapacaz. Bütün bunlardan sonuç alamazsak eylemlerimizi artrarak sürdüreceiz. Süreyi daha da artrarak i durdurmaya devam edeceiz. Bu ülkede bütün emekçiler insan onuruna yarar bir yaam sürmek istiyorlar. Ürettiklerinden, kazandrdklarndan hakça pay almak istiyorlar. Sonuç olarak biz de bu ülkede yayoruz. Ülkemizin içinde bulunduu koullar iyi biliyoruz. Ekonominin gerçeklerini görüyoruz. Ancak biz kendi gerçeimizi de iyi biliyoruz. Ülkemizin en önemli sanayi kurulularnda çalan nitelikli üretim yapan, patronlarn karlarna kar katan metal emekçileri olarak ürettiimizden hak ettiimiz pay istiyoruz. Bu konuda mücadelemiz devam edecek. Kazanana kadar da durmayacaz.

DSKe bal Birleik Metal- Sendikas Genel Bakan Adnan Serdarolu ise MESS ile süren toplu i sözlemesinin uyumazlk aamasnn tamamlandn, arabuluculuk raporlarn beklediklerini ve ilerleyen günlerde grev aamasna geleceklerini söyledi.

Sendikalarnn çeitli düzeydeki yetkili kurullar ile defalarca toplantlar yaptklarn dile getiren Serdarolu, Uzun toplantlar ve tartmalar sonucunda bir teklif oluturduk. Sadece metal içisinin hakk olan istedik. Öyle patronlarn abartt kadar afaki deil. Ücret zamm olarak ilk 6 aylk dönem için yaklak yüzde 34 orannda bir ücret zamm istedik. Dier altar aylk zam dönemleri içinse enflasyon art refah paylar gibi artlar talep ettik. Aslnda refah pay deil sahte enflasyon rakamlarna kar bir kayp telafisi olarak düünülebilir. Sosyal haklarda ise ortalama yüzde 55 orannda art teklif ettik. Ayrca, 2 yllk bir TS istiyoruz. ifadelerini kulland.

Sözleme sürecinin grev aamas

Serdarolu, sözleme sürecinin grev aamasna geldiini vurgulayarak, sözlerini öyle sürdürdü:

Eer MESS metal içilerinin taleplerini karlayan bir teklifle gelmez ise grev kaçnlmaz olacaktr. MESS genel sekreteri bir televizyon programnda üstü kapal bir tehditle grevimizin yasaklanacandan söz ediyor. Eer MESS olas bir grev yasandan sonra kenara çekileceimizi bekliyorsa yanlr. Olas bir grev yasa söz konusu olursa bizim kararmz açk. Biz Anayasa Mahkemesinin daha önce verdii kararn gereini yapacaz ve en temel hakkmz olan grev hakkmz kullanmaya devam edeceiz. Anayasaya aykr olan grev yasan tanmayacaz. Anayasadan ve uluslararas sözlemelerden doan grev hakkmz kullanacaz.

Hak-e bal Özçelik- Sendikas Genel Bakan Yunus Deirmenci de metal i kolunda örgütlü üç sendikann birlikteliinin iyi bir mesaj verdiini belirterek, Biz de grev karar alp hayata geçirmek için hazrlklarmz yapyoruz. Biz sözlemenin metal emekçilerinin beklentilerini karlayarak masada bitirilmesini istiyoruz. ifadelerini kulland.

IndustriALL Avrupa Sendikas Genel Sekreteri Luc Triangle da tüm sendikalarn Türkiyedeki gelimeleri takip ettiini dile getirerek, Bizler Türkiyedeki metal emekçilerinin sadece enflasyona kayb orannca zam almasn deil, üretilen deerden de pay almasn istiyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git