Midyat'ta kadınların turşu mesaisi başladı

MARDİN'in Midyat ilçesinde yetiştirilen acur hasadıyla birlikte kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan turşu yapımına da başlandı. Midyat'ta Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nde (ÇATOM) çalışan kadınlar, ilçeye özgü acurdan turşu yaparak hem boş zamanlarını değerlendiriyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Haberler 23.07.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Midyat Kaymakaml bünyesinde faaliyet yürüten çATOMun, kadn istihdamna yönelik çalmalar kapsamnda aralarnda Suriyeli kadnlarn da bulunduu 20 kadn, klk turu yapmna balad. K mevsimine hazrlk yapmaya balayan Midyatl kadnlar, hem ev ihtiyaçlarn karlamak, hem de ev ekonomisine katk salamak için turu yapyor. Yemeklerde olduu kadar, turu yapmnda da hünerli olan ev kadnlar, yaklak bir ay devam edecek çalmalar sonunda 5 bin ie ev turusu yapacak. Özel yapm 1 litrelik ieler içerisine nohut, sarmsak, ac biber, kini, Acur ve tuzlu suyun eklenmesiyle hazrlanan turular, maaralarda muhafaza edilerek, k aylarnda yemekler ile birlikte tüketiliyor.

KADINLARIN TURU MESAS

Midyat çATOM yönetici Gülten Erol, amaçlarnn ev ekonomisine katk sunarken Midyat turusunu da Türkiyeye tantmak olduunu belirterek, Midyat turusu çök ünlü bir turudur. Biz Midyatllar olarak bu turunun lezzetli güzel olduunu biliyoruz. Amacmz bu turunun dünyada ve Türkiyenin dier ehirlerinde de tantlmas için çalmalar yapyoruz. bu projemizde Suriyeli ve Türkiyeli (Midyatl) kadnlar birlikte çalarak hem para kazanmalarn salyoruz, hem de bir ayara gelmelerini salayarak az da olsa kendi evlerindeki skntdan arnmalarn salyoruz. Midyat turusu sofrada olmazsa olmazdr. Biz her sofraya oturduumuzda hangi yemek olursa olsun ister kaburga olsun, ister baka bir yemek olsun turu sofrada olmazsa olmazmzdr dedi.

Turu yapan kadnlardan Bienk çelik, turunun kn sofralarn vazgeçilmez bir garnitürü olduunu belirterek, bunu yaparken de para kazandklarn söyledi. Turu yapan kadnlardan Ziynet Aslan da, evdeki ilerden farkl bir ile uramann daha iyi olduunu ifade ederek, Ev hanmlar gelip burada çalyoruz. çATOMun örencileriyiz. Gayet memnunuz burada çalmaktan. Hem para kazanyoruz, hem de stresimizi atyoruz. Ailemize, eime ben ve kzm destek olmak amaçl çalyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git