Millet icralık!

Yurttaşın borcu arttıkça ülkedeki icra dairelerinin sayısı da rekor artışla 900’e ulaştı. Her ile 11 icra dairesi düşüyor, günde 7 bin yeni icra dosyası açılıyor.

Haberler 22.07.2019 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomik kriz nedeniyle borçlarn ödeyemeyen vatandalarn says hzla artarken, ülke genelindeki icra dairesi says da rekor bir artla 900e yükseldi.

CHP Nide Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiyede her üç kiiden birinin icralk olduunu belirterek, Ekonominin tüm kesimlerinin bankalara olan kredi borcu 2.7 trilyon TLyi at. Bireysel kredi ve kredi kart borçlar 20 milyar lira oldu. 5 milyon üniversite mezunu da borç batanda dedi.

Gürerin bu konuda Meclise verdii soru önergesine Adalet Bakan Abdülhamit Gülden yant geldi. Gül, 2 Nisan 2019 tarihi itibaryla ülke genelinde toplam 900 icra dairesi bulunduu açklad. Önerge sahibi Gürer ise Türkiye Bankalar Birlii Risk Merkezinin nisan ay raporunu hatrlatarak, Türkiyede firmalar, vatandalar ve hatta örenciler bile hayata atlmadan borç bata içine giriyor. Ülke halknn çou borçlu diye konutu.

GÜNDE 7 BN CRA DOSYASI AçILIYOR

2002 ylnda 8 milyon olan icra ve iflas dosyalar, 2018 yl sonu itibaryla 20 milyonu at. Sadece stanbulda 1.5 milyona yakn icra takibi bulunuyor. 2016 ylnda görülmekte olan icra iflas davas says 14 milyon 865 bin iken, bu say 2018 sonunda 20 milyonu at. Nüfusuna oranla Türkiyenin icra rekoru da çorumda bulunuyor. Kentte 399 bin kiinin icralk olduu belirlendi.

CHP stanbul Milletvekili Gürsel Tekin de yapt açklamada, AK Partinin iktidara geldii 2002 ylnda icra dosyas says 8 milyondu. 2016da 13.5 milyona ulat. imdi ise 20 milyonu at. cra borcu sebebiyle bata stanbul olmak birçok yerde intihar olaylar yaanyor. Her gün yaklak 7 bin yeni icra dosyas açlyor dedi.

CRA DARELER YEN NESL OLDU

cra daireleri bir süre önce yeni nesil ad altnda modernizasyon projesine geçti. cra takiplerinin tek merkezden ve elektronik ortamda gerçekletirilmesi amaçland. Yeni icra dairelerinde sat bürosu, haciz bürosu, ariv birimi ve kalite yönetim bürolar yer alyor. Elektronik ortamda dorudan haciz ilemi de yaplabiliyor. Borçlunun araç, tanmaz ve maa gibi elektronik ortamda kayd olan mal varl deerlerinin tespiti ve bunlara haciz konulabiliyor.

TBMMde geçen yl yaplan yasal deiiklik ile de cra ve flas Kanununda düzenlemeler yapld. Buna göre iflas erteleme son buldu. flas kararnn tebliinden sonra tasfiyenin ne ekilde yaplacana ilikin süre üç aydan iki aya indirildi.

crada ve iflasta ticari ile ekonomik bütünlük arz eden mallar daha yüksek gelir elde edilecekse bütün olarak satlabiliyor. Yeni yasa ile baz kamu alacaklar, rehinle temin edilmi alacaklar karlandktan sonra dier alacaklara nazaran öncelikli ödeniyor.

Ana Sayfaya Git