Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haciz kararı!

Mahkeme, borcu yüzünden maaşının tamamı haczedilen işçinin itirazını haklı buldu. Emsal niteliğindeki karar ile çalışanların borcu yüzünden maaşlarının tamamına haciz konulamayacak. Emeklilerin de maaşlarına izni olmadan haciz konulamıyor.

Haberler 19.09.2019 - 11:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antalyann Manavgat ilçesinde yaayan Süleyman Gün, 2014 ylnda Orman Genel Müdürlüünde mevsimlik içi olarak çalrken, büyük kz Yamur Nur Gün (11), kulland antibiyotikteki etken maddeye alerjisi nedeniyle rahatszland. Önce Manavgat Devlet Hastanesine, ardndan Akdeniz Üniversitesi Hastanesine götürülen Yamur Nur felç geçirdi ve yüzde 82 engelli hale geldi. Süleyman Gün, o dönem kznn tedavisi için bankadan 25 bin lira kredi çekti.

90 GÜN HAPS YATTI

Mevsimlik içi olarak ylda sadece 5 ay 29 gün çalabilen Süleyman Gün, sezon sona erince iten çkarld. çektii krediyi ödeyemeyen Gün hakknda, banka tarafndan icra ilemi balatld. Bankann avukatlarnca hazrlanan ödeme planna uyaca konusunda icra dairesine taahhüt veren Gün, isiz kald dönemde borcunu ödeyemeyince 90 gün tazyik hapsi cezas ald. Ei Neslihan Gün de (38) yüzde 44 iitme engelli olan Süleyman Gün, 1i engelli Yamur Nur olmak üzere 2 kzn ve eini brakarak, cezaevinde 90 gün kald.

MAAININ TAMAMI KESLD

Geçen yl haziran aynda cezaevinden çkan Süleyman Gün, tutukland için Orman Genel Müdürlüündeki iinden de çkarld. Kurumunun disiplin kuruluna bavuran Gün, iten çkarlma kararnn kaldrlmasn istedi. Orman Genel Müdürlüü, Gün hakknda verilen iten çkarlma kararn kaldrd. Gün, austos aynda yeniden ie balatld. Manavgat Orman letme Müdürlüünde sözlemeli içi kadrosunda çalmaya balayan Süleyman Gün, 2018 Eylül aynda personel birimine çarlarak, bankayla imzalad taahhütname nedeniyle ald aylk ücretin tamamnn bankaya aktarlaca, ücretinin ödenmeyecei bilgisi verildi.

HACZN KALDIRILMASINI STED

Avukatlk masraflar ve faizlerle birlikte o dönem toplam borcu yaklak 50 bin liray bulan Süleyman Gün, maann tamamnn haczedilmesiyle ei ve çocuklaryla yaamlarn sürdüremeyecek derecede ekonomik zorluk yaadklarn belirterek, Manavgat cra Mahkemesine bavurdu, maann tamam üzerindeki haczin kaldrlmasn talep etti.

BANKA AVUKATI TRAZ ETT

Manavgat cra Mahkemesi, geçen yl kasm aynda verdii kararda Süleyman Günün maann tamam üzerindeki haczi kaldrp, 1/4lük ksmnn haczedilebileceine hükmetti. Dava sürecinde Süleyman Günün o dönem 3 bin 470 lira olan maann tamam ise eylül, ekim ve kasm aylarnda bankaya verildi. Mahkeme kararna kar bankann avukat tarafndan Antalya Bölge dare Mahkemesine itiraz edildi. tiraz dilekçesinde, borca ilikin takip kesinletikten sonra Süleyman Günün hür iradesiyle icra müdürlüüne gelerek borcu bildii, kabul ettii ve herhangi bir itiraz bulunmad ve maann tamamnn kesilmesine muvafakat ettii belirtildi. Dosyay deerlendiren Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 12nci Hukuk Dairesi kararnda, yürürlükte bulunan Kanununa göre içinin almakta olduu ayln ancak dörtte birinin haczedilebilecei, ayln üzerinde haciz bulunmas durumunda sonraki haczin sraya konulaca ve önceki haciz bittikten sonra kesintiye balanabilecei hatrlatld. Mahkeme kararnda, cra flas Kanununa göre, borçlunun hacizden önceki bir dönemde haczi mümkün olmayan bir mal veya hakkn haczedilebileceine dair alacaklyla yapm olduu anlama geçerli deildir. Somut olayda içi olan borçlunun maa üzerindeki haczin 1/4 orann aan ksm yönünden kaldrlmasna karar verilmesinde isabetsizlik bulunmamaktadr. leri sürülen istinaf sebepleri yerinde olmadndan, alacaklnn istinaf bavurusunun esastan reddine oybirliiyle kesin olarak karar verilmitir ifadeleri yer ald.

EMEKLLERN DE MAALARINA HACZ KONULAMIYOR

Emeklilerin de maalarn izinleri olmadan haciz konulamyor. Bu konuda yargtay kararlar bulunuyor.

Ana Sayfaya Git