Milyonlarca ev sahibine müjde!

Hükümet tapusuz yapı mağduriyetine karşı harekete geçti. Türkiye’de yaklaşık 16 milyon taşınmaza Yapı Kayıt Belgesi verilmesi için yapılacak düzenleme bir hafta içinde Meclis’te.

Haberler 24.04.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet, devletle ihtilafl olan 16 milyon bamsz birimin tapu sorununu çözecek büyük bir çalma balatt. Yaplarn yüzde 60n oluturan konut ve dükkan gibi tanmazlarn imar tapusu yerine yalnzca arsa pay tapusu olmas nedeniyle yaanan sorun da böylece alacak. çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, hazrladklar Yap Kayt Belgesi çalmasnn Türkiyedeki yaklak 25-26 milyon civarnda bamsz birimin yüzde 60n ilgilendirdiini belirterek, Vatandalar bu yaplarn bize bildirdikten sonra belli bir ücreti ödeyecek dedi.

Özhaseki artk kentsel dönüüm için yüzde 100 yerli malzeme kullanlan belediyelere de yüzde 0 faizli kredi vereceklerini açklad. Özhaseki, bu çalmann bir hafta gibi ksa bir sürede Meclise gelebileceini anlatt. u anda 13 milyon bamsz birimin devletle ihtilafl olduunu kaydeden Özhaseki, Vatanda nezdinde bu konu 6 aydr tartlyor. çünkü 6 aydr biz çaltmz için bu darya yansdndan dolay çok söylenmeye balad. En son 2 haftadr da Kemal Klçdarolu bu çalmay ya bilerek veya bilmeyerek Pendik ile ilgili tapularnz vereceiz diye konutu.

CEZA YAZILMIYOR YIKILMIYOR

mara aykrlklar, igaller olduunu ifade eden Özhaseki, Bu ülkede yüzde 60 mülk sahibi devletle ihtilaflysa buna bir çözüm getirmemiz lazm. mara aykrlktan bahsettiimizde u andaki kanuni mevzuat uygulansn diyorsanz iki tane kanuni mevzuat var. Para cezas yazacaksnz veya ykacaksnz. Bunu da belediyeler yapacak. Hangi belediye yapyor? AK Partili mi CHPli belediyeler mi? Hiçbiri yapamyor dedi. zmirin yüzde 62sinin Saryer ve Üsküdar gibi ilçelerde ise yaplarn yüzde 80inin bu kapsamda olduunu anlatan Özhaseki, öyle konutu:

Adam 10 katl apartman yapyor, bahçesinde 50 metrelik bir taknlk var diye tüm binay ykmak doru olur mu? Ama kanun hem ceza yaz, hem yk diyor. Belediyeler ne yapyorlar? Müfettiler geliyor, Bu binalar ne oluyor? diyor. Birbirimizi kandrmaya devam ediyoruz böyle. Belediye bakan savunmasnda Onlarn hepsini ben tespit ettim diyor. 150 bin tane konut varsa kendi bölgesinde 140 bin tanesi bu durumda. 140 bin taneyi ykacam ben niyetim var diyor. haleye çktnda da kimse gelmiyor. Üç ay sonra yine ihaleye çktm yine ykamadm. 10 kere denedim, kimse ykamyor diyor.

VATANDA KAYDA ALINACAK

çözüm için vatandan kendinin gelerek hali hazrda iskana, imara aykrl bildirmesi gerektiini kaydeden Özhaseki, Bildirdikten sonra belli bir ücreti ödeyecek ve kayt altna alnacak. Cüzi bir ücret olacak dedi. Mevcut durum hakknda da bilgi veren Özhaseki, Belediye dairelerden vergi alamyor, emlak vergisini arsadan alyor. Bunu tescillese, bana bela. Maliye ayn ekilde. Vatandan elinde tapusu yok. potek verecek olsa bankaya, veremiyor ifadesini kulland.

KAVGA BTECEK BARI GETRECEK

Kanunun su, gaz, kanal gibi balantlarn da yaplamayacan öngördüünü ifade eden Özhaseki, Balanmayan ev göstersinler bana. O da yok. O zaman bunlar kayt altna alp, en azndan çürük olmayanlara yeni imara geçirecek kadar izin vermek lazm. Yeni imara geçmek isterse, belediyeye geçmesi lazm, vergi mevzuatnda ne varsa ona göre geçmesi lazm. O verilen belge kavgay bitirecek, bar getirecek ama bir kazanç salamayacak ona dedi.

BÜTçE KENTSEL DÖNÜÜME

Buradan oluacak bütçeyi de Kentsel Dönüüm Özel Bütçesi hesabnda tutacaklarnn altn çizen Özhaseki, Deprem tehlikesine kar bu krediyi kullanacaz. Belediyelere yüzde 0 faizli bu paradan dönütürecekleri yerler için para vereceiz. Ancak belediye bizlere geldiinde yerli ve yüzde 100 milli olan firmalardan malzeme kullanacan taahhüt edecek. Onlar da dönüüm iinde kullanacaklar. 3 sene sonra bu paray geri isteyeceiz ve döndürmeye devam edeceiz. Burada müthi bir gelir var. çalmay Meclis kapanmadan getireceiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git