Milyonlarca ev sahibine tarih uyarısı

Türkiye genelindeki 13 milyon konutun iskan ve imar sorununu çözecek olan İmar Barışı'nın üzerinden 21 gün geçti. 8 Haziran'dan bu yana 'barış' kapsamında başvuru yapanların sayısı 1 milyon 300 bini bulurken, son başvuru tarihi olan 31 Ekim'den sonra tarihin uzatılmayacağına dikkat çekiliyor.

Haberler 28.06.2018 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelinde bulunan 26 milyon konuttan en az 13 milyonunda imar sorunu bulunduunu belirten çevre ve ehircilik Bakanl Müstear Yardmcs Mücahit Demirta, bu sorunu giderecek mar Bar sayesinde hem vatandan binasyla ilgili yasal kovuturmalarn ortadan kalktn ve tapusunun kendisine verildiini kaydederek, Ayn zamanda oradan elde edilen gelirle o binalar arasnda skntl varsa onlarn dönütürülmesiyle alakal bir imkan sunuyoruz. diye konutu.

mar Barndan elde edilen gelirin kentsel dönüümde kullanlabileceini aktaran Demirta, böylece kentsel dönüümü salayacak finansn ortaya çkarlabileceini bildirdi.

GELR KENTSEL DÖNÜÜME

Demirta, kamuoyunda mar Bar olarak bilinen, 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamnda Yap Kayt Belgesi için bavurularn e-Devlet üzerinden 8 Haziranda alnmaya balandn anmsatt.

Hem seçim sürecinin hem de Ramazan Bayramnn araya girmesi nedeniyle mar Bar sürecini çok anlatamadklarn dile getiren Demirta, Aradan geçen sürede mar Barna yaplan bavuru says 1 milyon 300 bini buldu. Günde ortalama 50-60 bin civarnda kayt yaplyor. Ancak sistemin tklanma says, sisteme giri says daha fazla. u anda 2 milyonun üzerinde mar Bar için sisteme giri var Bavurularn kaç metrekare, kaç bamsz bölüm için yapldna dair henüz tam rapor hazrlamadk. ifadelerini kulland.

u anda basit yaplarn daha çok müracaat ettiini dile getiren Demirta, halihazrda bamsz bölüm için ortalama ödenecek rakam olarak 2 bin 500 lirann çktn, ancak bu rakamn ilerleyen dönemde ortalama 5 bin liraya yükseleceini düündüklerini anlatt.

Demirta, buradan elde edilen gelirin kentsel dönüümde kullanlacan aktaran Demirta, belediyelere, yaklak 2 yl ödemesiz, 5 yl vadeli olarak sfra yakn faizlerle finansman salayacaklarn anlatt.

TARH UZATILMAYACAK

Demirta, mar Barnda tarihin uzatlmayacan ve taksit olmayacan belirterek, Zaten ödemeler yl sonuna kadar yaplabilecek. 31 Aralka kadar daha 6 ay var. dedi.

mar Bar için müracaatlarn çok basit olduunu dile getiren Demirta, u ifadeleri kulland:

Hiçbir evraka gerek duymadan sadece bina ve kiisel bilgileri içeren bir yazlm üzerinden bavuru yaplyor. e-Devlet üzerinden yaplabilen bavuru son derece basit. Herkes bavurabilir. Bu arada bütün il müdürlüklerimiz, taradaki tapu müdürlüklerimiz yardmc olmak için hazr. Vatanda il müdürlüklerimizin ilgili noktalarna, bilgilendirme noktalarna giderek orada hangi bilgiler lazmsa örenebilecekler. Biz de bilgi vermeye hazrz.

Ana Sayfaya Git