Milyonları ilgilendirir

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, ücreti verilmiş olsa bile 270 saatten fazla yapılan çalışma halinde iş sözleşmesini tek taraflı sonlandıran işçiye, kıdem tazminatının ödeneceğine hükmetti.

Haberler 09.01.2017 - 08:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AA muhabirinin edindii bilgiye göre, Konyada bir fabrikada makine bakm ustas olarak çalan içi, ücreti ödenmesine ramen fazla çaltrld gerekçesiyle i sözlemesini tek tarafl feshetti.

verenin kdem tazminatn ödememesi üzerine bu kii, avukat Önder Özer araclyla mahkemeye bavurdu.

Konya 1. Mahkemesi kararnda, i yerinden gelen bordrolarda fazla çalma yapldnn anlaldn belirtti.

Fazla çalmalarn ücretinin ödendii için içinin bu durumdan kaçnamayaca ifade edilen kararda, fazla çalmaya kar çkmayan davacnn yazl muvafakat olmad gerekçesiyle i sözlemesinin feshinin hakl nedene dayanmad bildirildi.

Mahkeme, i akdini haksz feshettii gerekçesiyle davacnn kdem tazminat hakk kazanamayacana hükmetti.

Bunun üzerine avukat Özer, kararn bozulmas için dosyay temyize götürdü. Yargtay 7. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararn bozdu.

- çi fazla mesai ücreti alsa bile istemiyorsa çaltrlamaz

Yargtay, bozma kararn u ekilde açklad:

Davacnn, i sözlemesini hakl nedenle kendisinin feshettiini ileri sürerek kdem tazminatyla yllk izin alacann tahsilini istiyor. Daval, davacnn i sözlemesini haksz ve sebepsiz olarak feshettiini savunuyor. Yasada fazla çalma süresinin ylda 270 saatten fazla olamayaca, Kanununa ilikin fazla çalma ve fazla sürelerle çalma yaptrmak için içinin yazl onaynn gerektii, bu onayn her yl banda içilerden yazl olarak alnmas gerektii bildirilmitir. Somut olayda davacnn her yl için fazla çalma yapmaya muvafakat ettiine ilikin verdii bir belge bulunmamaktadr. Davacnn fazla çalmaya kald ve ücretini de ald gerekçesiyle kdem tazminat talebinin reddi hataldr.

Yerel mahkeme de Yargtayn bu kararna uydu.

- Fazla mesaiye zorunlu klnd iddias

Avukat Önder Özer, 12 yldr ayn i yerinde çalan müvekkiline, son yllarda bir insan bedeninin kaldramayaca kadar uzun saatler fazla mesai yaptrldn iddia etti.

Son olarak dava açlmadan bir yl önce 650 saate kadar fazla mesai yapldn öne süren Özer, müvekkili iten çktnda dahi yllk zorunlu fazla mesai snr olan 270 saati fazlasyla doldurduunu savundu.

yerinde fazla mesainin zorunlu klndn ileri süren Özer, Fazla mesai yapmak istemeyenler iten atlmakla tehdit edilmitir. Müvekkilimiz bize geldiinde çok youn çalt için ailesine vakit ayramadn söyledi. Fazla çalmalarnn ücretini aldn ancak souduu iinden çkmak istediini bildirdi. lk defa böyle dava açacamz için tereddüt ettik. 270 saati aan çalmalarn insan salna da zararl olduu, kanunda da böyle bir ey bulunduu için dava açtk. diye konutu.

- Bu karar emsal olacak

Avukat Önder Özer, unlar kaydetti:

Yargtay, Ücret alnm olsa dahi 270 saati aan çalma insan salna zararl, içi bundan kaçnabilir, i sözlemesini tek tarafl feshedebilir dedi. Bu karar emsal olacak. 270 saatin üzerinde fazla çalmalar, içi lehine tek tarafl fesih sebebi olacak. Kdem tazminat alarak iten çkmasn salayacaktr. Gerçekten 270 saatin üzerinde çalma ülkemizin gelimilik düzeyi de düünüldüünde günde 18 saate varan çalmalar demek. nsanlar ne kadar parasn alm olsa da bu ekilde çalmak istemiyor. sözlemesi, kanunda belirtilenden daha fazla çaltrld gerekçesiyle hakl nedenle feshedilmitir.

Ana Sayfaya Git