Milyonların gözü Meclis’te!

Yerel seçimler nedeniyle 24 Şubat’tan itibaren çalışmalarına ara veren Meclis, Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul kararını bekliyor. Meclis’in açılmasıyla birlikte yeni askerlik sistemi, 3600 ek gösterge, süresiz nafaka gündemin ana maddeleri olacak.

Haberler 22.04.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bedelli askerlii kalc hale getirecek yeni askerlik sistemi, 3600 ek gösterge, süresiz nafaka, belli suçlarda ceza indirimi gibi seçim vaatlerini içeren düzenlemeler için milyonlarn gözü kula Mecliste. 31 Mart seçimleri nedeniyle çalmalarna ara veren Meclis, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) stanbul kararn bekliyor.

YSKnn stanbul seçimlerine ilikin olaanüstü itiraz bavurularn yarn ele alabilecei belirtilirken, yasama çalmalarn balatmak için bu karar bekleyen parti gruplar arasndaki uzlama çerçevesinde TBMM Genel Kurulu, bu haftay da pas geçecek.

Sal günü gerçekletirilecek 23 Nisan özel oturumunun ardndan, Genel Kurul çaramba ve perembe günleri aç-kapa yapacak. Meclisin 30 Nisandan itibaren normal mesai düzenine geçecei ifade edilirken, AK Partinin ilk etapta askerlik düzenlemesini TBMM gündemine tamas bekleniyor.

Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, son kabine toplantsnn ardndan yapt açklamada, Milli Savunma Bakanlnn yeni askerlik sistemine ilikin taslak çalmasn tamamlayarak, Cumhurbakanna sunduunu, düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclis gündemine getirileceini açklamt. AK Partinin öncelikle Meclise sunaca yasa teklifleri arasnda olduu belirtilen düzenleme ile bedelli askerlik uygulamas ya snr olmakszn kalc hale gelecek. Bedelli askerlik süresi 1 ay olacak ve ylda yaklak 145 bin bedelli kontenjan uygulanacak. Bavuru saysnn 145 bini amas halinde kura çekimi yaplacak.

3600 BEKLENTS

Emeklilikte Yaa Taklanlar (EYT) konusunda sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengelerine dikkat çekerek isteksiz davranan AK Parti, 3600 ek gösterge düzenlemesi konusunda ise, hem 24 Haziran genel seçimleri hem de 31 Mart yerel seçimleri sürecinde kamuoyouna vaatte bulundu. Ancak seçim öncesi bu düzenlemenin çkmasnn siyasi etie aykr olacan düünen AK Parti, ittifak orta MHPnin srarna karn konuyu seçim sonrasna brakt. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan da düzenlemenin seçim sonras Meclise getirilecei açklad.

KIDEM TAZMNATI

Ek gösterge düzenlemesinin Cumhurbakanlnn ikinci 100 günlük eylem plannda yer ald ekliyle sadece öretmenleri mi kapsayaca yoksa memur örgütlerinin talep ettii ekilde tüm kamu personeline mi yönelik olaca merak konusu.

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrakn, Yeni Ekonomi Program Yapsal Dönüüm Admlar kapsamnda 2019 içinde hayata geçirileceini duyurduu düzenlemelerin bir ksm da Meclisin bu yasama yl içinde mesai harcayaca yasalarla hayata geçirilecek. Ekonomik düzenlemeler arasnda özellikle kdem tazminat reformu olarak adlandrlan düzenleme çalanlar açsndan büyük önem tayor.

lgili tüm paydalarla diyalog içinde çalmalar yürütülecei ve detaylarnn dizayn edilecei belirtilen düzenlemenin bu nedenle Meclis gündemine tanmasnn zaman alabileceine iaret ediliyor.-

CEZA NDRM TEKLF BEKLYOR

MHPnin, ceza indirimi olarak adlandrd af düzenlemesi de Mecliste görüülmeyi bekliyor. Adalet Bakanl ve AK Partinin hukukçu kurmaylarnn konuyla ilgili çalmalarn sürdürdükleri belirtilirken, ceza infaz sistemiyle ilgili radikal düzenlemeler içeren kapsaml bir deiikliin bu çerçevede gündeme getirilebilecei kaydediliyor.

Süresiz nafaka sisteminde deiiklik yaplmas da kamuoyunun Meclisten süratle geçirilmesini bekledii düzenlemeler arasnda yer alyor.

Ana Sayfaya Git