Mısır, çiftçinin yüzünü güldürmedi

Diyarbakır ve bölge illerinde tahıl gelirlerinin düşmesi üzerine toprakları su ile buluşan çiftçiler, ikinci ürün olarak mısır ekimine yöneldi. Mazot, gübre ve sulama fiyatlarından dert yanan çiftçiler, mısır hasadında da beklediklerini alamadıklarını ifade etti.

Haberler 13.09.2017 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr ve bölge illerinde zorlu msr hasad devam ediyor. Tahl hasadndan beklediini alamayan çiftçiler, ikinci ürün olarak yöneldikleri msrdan da beklediklerini alamad. Bismil ilçesine bal Korukçu köyünde msr hasad gerçekletiren biçerdöver sahibi ve tarm iletmecisi Ahmet Kaya, budaydan istedikleri verimi alamadklar için çiftçilerin msra yönelmek zorunda kaldklarn ifade etti.

Msrn da verimi düük

Msrn bu yl veriminin geçtiimiz yla göre düük kaldn vurgulayan Kaya, Budaydan verim alamyoruz. Mazot, sulama, elektrik bunlarn hepsi pahal olduu için insanlar ikinci ürüne balyor artk. Mazot 4,5 lira. Millet ne yapsn, artk ikinci ürün ekiyorlar. Budaydan eskisi gibi verim alamyoruz ve ucuz. Buday geçen seneye göre çok farkl. Geçen sene sert budayn kilosu 1 lira 10 kurutu, bu yl 90 kuru. Msrn da bu sene verimi biraz düük. Dönüm baznda geçen sene millet 1 ton 600 kilogram alyordu bu sene 1 ton 400 kilogram civarnda. Msrn fiyat iyi olsa millet sürekli ekmeye balar ama fiyat kötü biraz. Bölgede ikinci ürün pek nadirdi millet artk buday para etmedii için, sulama kanallar geldii için millet artk msra yöneldi. Bir dier ürün olarak da pamuk ekimi balad. u anda Diyarbakr Adanaya kafa tutabilir pamuk konusunda dedi.

Pamuk ile edeer gelir elde ediyorsunuz

30 yldr çiftçilik yaptn belirten rfan Avar, topraklarn su ile bulumasnn ardndan msr ekimine baladklarn ve yaklak 17 yldr msr ekimi yaptklarn belirtti. Avar, Eskiden msr yoktu. Msr ekimini 2000den beri yapyoruz. Msrn pamua oranla içilii kolay olduu için bunu ekiyoruz. Eskiden pamuk elle toplanyordu, içi sknts çekiyorduk o yüzden msra geçtik. Aa yukar gelirleri de ayn. Msr iyi oldu mu pamukla edeer bir gelir elde ediyorsunuz diye konutu.

Scaklk msr verimini olumsuz etkiledi

Bölgedeki çiftçilerin ikinci ürün olarak msr ekimine yöneldiklerini kaydeden Avar, unlar kaydetti:

Burada çiftçiler ikinci ürün olarak msr ekiyorlar. Döllenme zamannda havalarn scak geçmesi dolay msr olumsuz etkiledi. O döllenme süresini etkiledi. Hava iyi olsayd verim beklenenin üstünde bile olacakt. Devlet desteklerinin arttrlmas gerekiyor. Msrda devlet destei yok, mazot pahaldr, gübre pahaldr. Bu tür sorunlar var.

Ana Sayfaya Git