Mısırda rekolte yüz güldürdü

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da ekim alanı her geçen yıl artan mısırda çiftçiler, bu yıl yüksek verim elde etmenin sevincini yaşıyor.

Haberler 10.12.2016 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) ile her alanda gelien anlurfa, pamuun ardndan msr üretiminde de Türkiyenin önemli merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor.

Bata Harran Ovas olmak üzere, dier tarm alanlarnda daha çok ikinci ürün olarak tercih edilen msrda hasat sonuna yaklaan üreticiler, bereketli bir sezon geçiriyor.

Yaklak 872 bin dekar alanda üretim yaplan ve Türkiyenin toplam msr üretiminin yüzde 20sine yakn ksmn tek bana salayan anlurfada rekoltenin bu yl 800 bin ton olmas bekleniyor.

anlurfa Ziraat Odas Bakan Ahmet Eyyüpolu, AA muhabirine yapt açklamada, sulama imkanlar sayesinde bölgede tarmn hzla gelitiini belirtti.

Kentte önceden daha çok ikinci ürün olarak tercih edilen msrda ekim alanlarnn her geçen yl arttn dile getiren Eyyüpolu, bu yl elde ettikleri verimin kendilerini memnun ettiini söyledi. Pamuun ardndan, msrda da yüzü gülen çiftçinin, adeta altn yln yaadn ifade eden Eyyüpolu, öyle devam etti:

Bu yl için çiftçilerimiz mutlu, güzel bir hasat dönemi yayoruz. Allaha ükür dönüme binle, bin 200 kilo arasnda verim aldk, çok mutluyuz. Burada özellikle msr ikinci ürün olarak yetiiyor. klimden dolay baka bölgelerde bu mümkün deil. Önceki yllarda rekolte 600 bin ton iken u anda 800 bin tona yaklat. Güneimiz bol, suyumuz var. Allah bereketli topraklar nasip etmi, onun için memnunuz. Sulama imkan arttkça msr ekimi de artyor. Hilvan, Siverek, Viranehir bölgeleri de suya kavuunca hem pamuk hem msrda Türkiyeyi doyuracak üretimi inallah gerçekletirebiliriz.

anlurfa Ticaret Borsas Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya da msr tarmnn özellikle hayvansal protein üretimine büyük katk saladn söyledi.

Msrn tanesinden elde edilen niasta, glikoz ve yan da ham madde açsndan önem tadn anlatan Kaya, Tarm kenti olan anlurfada elverili iklim koullar sayesinde bu ürün hem birinci hem de ikinci ürün olarak tercih edilebiliyor. Bu yl üreticimiz hem pamuk hem de msrda maallah bereketli bir yl yayor. dedi.

- Msr üretimi daha da artacak

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi öretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu da GAPta sulama alanlarnn genilemesiyle msr üretiminin daha da artacan ön gördüklerini belirtti.

Modern üretim teknolojileri ve sertifikal tohumun kullanlmas sonucu son 15 yl içinde msr üretiminin yaklak yüzde 50 art gösterdiini dile getiren çullu, unlar kaydetti:

Destekleme miktar istenilen seviyede olmasa da msrn üretim alan artyor. Milli Tarm Projesi ile birçok tarm havzasnda msra ve msr tüketimini etkileyecek hayvancla destek verilmesi üretim alanlarnn daha da yükseleceini göstermektedir. anlurfada sulama alanlarnn artmasyla msr üretiminde önemli sçrama olmu ve yaklak 150 bin hektar üretim alan ile kent Türkiyede ilk sraya yerlemitir. Msr üretimi, ithalat azaltaca gibi, özellikle hayvancln gelitirilmesi, biyodizel ve ya üretimi dnda dier gda maddeleri için de önemli ve vazgeçilmez.

Ana Sayfaya Git