‘Mobil’den EFT ve havale yapanlar dikkat!

Para yollayan müşteriden neredeyse tüm bankalar artık işlem ücreti alıyor. Bankaların büyük bölümü mobil şubeden yapılan EFT işleminden 4.50 TL, havaleden ise 1.75 TL işlem ücreti kesiyor.

Haberler 18.07.2019 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bankaclk sektöründe hangi kanaldan olursa olsun müteriden ücretin alnmad herhangi bir bankaclk ilemi neredeyse kalmad. Milliyetten Kadife ahinin haberine göre sektörde mobil ubeden yaplan EFT ilemlerinden 4,50 TL (Türk Liras), havale ilemlerinden 1,75 TL ilem ücreti alan bankalar var. Yine mobil ubeden gerçekletirilen ileri tarihli düzenli EFT ilemlerinden ilk gönderilen EFTden sonra gönderilen tüm EFTler için 3,00 TL ilem ücreti alan banka da var.

Öte yandan özel bankalar içinde mobil ubelerinden ald EFT ücretini 7 liraya kadar yükselten bankalar da çounlukta.

ubeden yaplan EFT ücretleri ise 500 bin lira üzeri paralar için 1000 liray buluyor. Peki müterilerinden her kanaldan, ube veya ube d dijital kanallardan ücret kesen bankalar, EFT ilemleri için Merkez Bankasna (MB) ne kadar ödemede bulunuyor?

Merkez Bankas verilerine göre bankalar EFT sistemini kulland MBye oldukça düük rakamlarda ödeme yapyorlar.Merkez Bankas verilerine göre bankalar yüzbinde 25 ödüyor. Bu oranlar kurularla hesap ediliyor. Sektörün tüm bankalar MBye ödediinin kat kat fazlasn müterilerinden alyor.

BAVURU MERC BDDK

Özel veya kamu bankasnn Merkez Bankasna ödedii ücret tarifesine göre, banka yaplan bir EFTden en az 2.5 TL, en fazla 238 TL alabilecek. Oysa bankalar, hem normal ube hem de mobil ubeden yaplan EFTten bu tutarlarn üzerinde ücret alyor.

Bankalar internetten yaplan EFT para transferinin limitini düük tutarak müteriyi ubeden ilem yapmaya zorunlu tutuyor.

Baz bankalar internet ubesinde 50 bin lira EFT - havale limiti koyarken, bazlar ise bu limiti 25 bin liraya kadar düürüyor. ubeden yaplan EFTde ise 50 bin liraya kadar olan EFTlerden 500 lira masraf alnyor. Bankalar 50 bin TL üstüne 1000 liraya kadar masraf kesiyor.

Konuyu müteri açsndan ele alan bankaclk uzmanlar, vatandalar ubeden yaplan EFTlerde mutlaka alnan masraf kontrol etmeleri gerektiini belirttiler.

Söz konusu masrafn azami 238 TLyi geçemeyeceini belirten uzmanlar, u uyarlarda bulundu:

Belirlenen tarifenin dnda ücret alndnda vatandalar mutlaka Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) ikayette bulunsun.

KYET NEREDE YOUNLAIYOR?

Son yllarda bankalarn vatandalardan ald ilem ücretlerine yönelik ikyetlerde arlk ATM veya dijital kanallardan yaplan EFT, çek tahsilat ve kredi kart ilemlerinden oluuyor.

Örnein banka kendi hesabna kartsz olarak 500 Türk Liras (TL) yatrmak isteyen müteriden 15 TL ilem ücreti kesiyor. lemin farkna varan vatanda, banka ubesine gidip yaplan kesintiye itiraz ettiinde, Siz kartsz ilem yapmsnz. Kartl yapsaydnz ilem ücreti kesilmeyecekti yantn alyor. Müteri, Kartsz yaptm, deien ne? Neden 15 TL kesiyorsunuz dediinde banka çalan u sistematik yant veriyor:

Sistem sizi tanmam. 15 TL deil, 3 TL kesmesi gerekiyordu. Haksz kesintinin farkna varan müteriden 5 kat fazla para alnm.

Ana Sayfaya Git