Mobilya, elektrikli eşya ve TV'de taksit artışı sevinci

Mobilya, televizyon ve elektronik eşyada taksit sayısının artırılmasından memnuniyet duyan sektör temsilcileri, kararın hem üretici hem de tüketici açısından olumlu olacağı, üretime ve ekonomiye kazanç sağlayacağı görüşünde.

Haberler 14.06.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mobilya, televizyon ve elektronik eyada taksit saysnn artrlmasndan memnuniyet duyan sektör temsilcileri, kararn hem üretici hem de tüketici açsndan olumlu olaca, üretime ve ekonomiye kazanç salayaca görüünde.

Kredi kart taksit snrlandrmasnda düzenlemeye giden Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taksit saysn mobilya ve elektrikli eya almlarnda 12 aydan 18 aya, elektronik eya almlarnda 3 aydan 6 aya, fiyat 3 bin 500 TLye kadar olan televizyon almlarnda 9 aydan 12 aya çkard.

Sektör temsilcileri, kararn sektörlere olumlu yansyacan, satlar artracan, tüketicinin de üreticinin de lehine olduunu bildirdi.

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Bakan Ahmet Güleç, mobilya satnda taksit saysnn 18e çkarlmasnn çok önemli olduunu belirterek, çok memnun olduumuz bu karar sektörümüzü ziyadesiyle olumlu yansyacak. Satlarmzn artmasna katk salayacak. dedi.

Tüketicilerin her ay veya her yl mobilya almadn, 7-8 ylda bir mobilya deitirdiini dile getiren Güleç, mobilya ödemelerinde taksit saysnn artmasnn aylk ödenecek rakam azaltacan, bu durumun mobilyasn deitirmek isteyen tüketiciyi tevik edeceini söyledi.

Kararn kayt dn azaltacan, dolaysyla vergileri artracan dile getiren Güleç, bu sayede üretime önemli bir destek salanabileceini anlatt.

Mobilya satlarnda halihazrda 30 Hazirana kadar geçerli olan yüzde 8 KDV orannn sürmesi talebinde bulunan Güleç, Satlarda yüzde 10 KDV ve yüzde 10 da enflasyonla mücadele indiriminin yansra taksit saysnn 18 olmas yl sonuna kadar sektörün iç piyasada 50 milyar liralk sat yapmasn salayacaktr. diye konutu.

Mobilya satlar minimum yüzde 20 artacaktr

Mobilya Sanayi Adamlar Dernei (MOBSAD) Bakan Nuri Gürcan, taksit saysnn artrlmasnn özellikle seri üretim yapan markal ve zincir maazalarn satlarn artracan belirterek, u ifadeleri kulland:

Geçtiimiz dönemlerde snrlamadan sonra taksitlerin uzatlmasnda art gördük. Düün sezonunun açlmas, KDVnin yüzde 8e düürülmesi ve taksitin de 18 aya çkarlmasyla birlikte satlar minimum yüzde 20 artacaktr. Bu dönemde yine yazlk sezonunun balamas, iki ay sonra örencilerin ev tutmalar gibi faktörler üzerinden de satlarmzn nabzn tutacaz.

Gürcan, taksitlerin kalc deil geçici uzatlmas gerektiine dikkati çekerek, özellikle KOBlerin maliyeti karlayabilmesi açsndan taksitin ekonomideki ve satlardaki normallemeyle tekrar 12 aya düürülmesi gerektiini söyledi.

Burada asl önemli olann KDVnin kalc olarak yüzde 8 olmas gerektiini vurgulayan Gürcan, böylece kayt dnn da önüne geçilebileceini sözlerine ekledi.

Televizyon satlarnda hareketlilik bekliyoruz

Sunny Elektronik markasn bünyesinde bulunduran Atmaca irketler Grubu Yönetim Kurulu Bakan Adem Atmaca, fiyat 3 bin 500 liraya kadar olan televizyon almlarnda taksit saysnn 9 aydan 12 aya çkarlmasn memnuniyetle karladklarn söyledi.

Elektronik ve elektrikli eya almlarnda taksit snrlarnn geniletilmesi sayesinde genel teknolojik ürün satlarnda ciddi bir hareketlilik yaanacan dile getiren Atmaca, Özellikle televizyon satlarnda taksit saysnn 12 aya çkarlmasyla hem tüketicilerin, hem üreticilerin, hem de ekonominin kazanacana inanyoruz. dedi.

Atmaca, taksit saysnn artrlmasnn, özellikle yerli TV satlarna büyük bir katk salayabileceini kaydederek, u deerlendirmelerde bulundu:

Tüketiciler uzun süredir taksit snrnn geniletilmesi yönünde bir düzenleme bekliyordu. Beklemeye geçen tüketici, yeni kararla hzl bir ekilde satn alma yönünde harekete geçecek. Taksitin artrlmasyla sektörümüz yeniden eski günlerine dönecek. Düzenleme, ayn zamanda yerli üreticinin en çok ihtiyac olan destei salayacak. Türkiyede üretilen TVlerin yüzde 80inin ihraç edildii düünüldüünde, çok ciddi bir ihracat art da yaanacaktr. Sektörümüz adna daha fazla büyüme, daha fazla istihdam ortam da salayacaktr.

Etkisini hafta sonu hissedeceiz

Züccaciyeciler Dernei (ZÜCDER) Bakan Mesut Öksüz, Türkiyede organize maaza says binleri geçen ve AVMlerde neredeyse bir katn ayrld züccaciyecilerde küçük elektrikli ev aletlerinin tüketicilerle buluturulduunu anmsatt.

Elektrikli küçük ev aletlerinde taksitin 18 aya çkarlmasnn önemli bir adm olduunu dile getiren Öksüz, Haziran sonuna kadar sürecek ÖTV indirimiyle birlikte taksit saysnn artrlmas satlarda hareketlilii artracaktr. Tüketiciler sfr ÖTVden yararlanrken alacaklar ürünleri daha kolay ekillerde ödeyecekler. dedi.

Öksüz, taksitlerde satclar açsndan kredi kart faizlerinin düük tutulmas gerektiini kaydederek, aksi takdirde satcnn omuzlarna yük bineceini söyledi.

Taksitlerin artyla birlikte markalarn birçounun, düün alveriini yapacak çiftler için özel kampanyal paketlerini bu haftadan itibaren sata sunacan aktaran Öksüz, unlar kaydetti:

Taksit artnn ilk etkisini hafta sonu hissedeceiz. Fiyatlar nedeniyle ihtiyaç listesinden çkarlan ürünler de daha kolay ödeme koullar sayesinde listeye eklenecektir. Taksit artnn cirolara yansmasn konumak için daha çok erken. çünkü haziran sonu itibaryla ÖTV yeniden uygulanmaya balayacak, bu nedenle de fiyatlar artacaktr. Böyle bir durumda taksitin uzun olmas da tüketiciyi almlardan uzaklatrabilir. Baz ihtiyaçlarn ötelemesine neden olabilir. Ancak haziran sonuna kadar maazalarda düün ve yazlk alverileri nedeniyle yüzde 40 hareketlilik art yaanmasn, bunun satlara da yüzde 15 art olarak yansmasn bekliyoruz.

Öksüz, kurumsallara yaplan taksit artnn da otellere gerçekletirdikleri züccaciye satlarn yüzde 15 artracan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git