MTV’de zam geri çekiliyor!

MTV artışında Cumhurbaşkanı’nın sinyalini verdiği indirim için Maliye çalışmaya başladı. Tartışma yaratan yüzde 40-68 arasındaki zammın yüzde 20-40’a çekilmesi planlanıyor

Haberler 05.10.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maliye, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Ben yaptm oldu anlayna her konuda olduu gibi ekonomi politikalarnda da yer yoktur sözleriyle noktay koyduu Motorlu Tatlar Vergisindeki (MTV) yüzde 40lk art aa çekiyor. Maliyenin gelecek hafta açklamas beklenen yeni düzenleme kapsamnda artn yüzde 20-40 arasnda olmas bekleniyor. Hükümetin geçen hafta Meclise gönderdii tasarda, binek otomobillere ödenecek MTVnin yüzde 40-68 arasnda artrlmas öngörülüyordu. Cumhurbakan Erdoan, TBMM açl resepsiyonunda konunun Bakanlar Kurulunda yeniden görüüleceini belirterek indirim sinyali verdi.

ÜST DLM DÜECEK

Maliye Bakan Naci Abal, önceki gün yaplan Bakanlar Kurulunda sorular yantlarken, bakanlardan da eletiriler geldi. Makul bir seviyeye çekilmesi konusunda mutabakata varld. MTV miktarndaki yüzde 68lik en üst zammn makul bir indirimle yüzde 30-40a dümesi, böylece tartma yaratan yüzde 40-68in yüzde 20-40 arasna gerilemesi bekleniyor.

YED FARKLI FYAT ARALII

Maliye vergi hazrlklar srasnda binek araçlara 40 bin lirann altnda balayp 475 bin lirann üzerine kadar 7 farkl fiyat aral getirdi. Fiyat aral yükseldikçe MTV tutar da yüzde 68e kadar çkarld. MTVden elde edilecek vergi tutar da hesapland. Babakan Yardmcs Mehmet imek bu gelirin 2.8 milyar lira olduunu açklad.

VATANDAIN LEHNE DÜZENLEME YOLDA

Bakanlar Kurulunda vergi düzenlemelerinin vatanda lehine olmas gerektii vurgulanarak hem MTV hem de gelir vergisi dilimlerinin buna göre belirlenmesi gerektii ifade edildi. Bu kapsamda, Meclise sunulan torba tasarda yer alan vergi düzenlemelerinin tamam gözden geçirilecek. Maliyenin ilgili birimleri gereken çalmay yaparak ekonomi yönetimiyle paylaacak. Meclise gönderilen tasarda gelir vergisindeki deiiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 2018den, dier kazançlar için 2017 yl kazançlarndan itibaren geçerli olacak. Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 orannn yüzde 30a çkarlmas öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git