Mücbir sebep talebi!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) etkilenen sektörler için getirilen mücbir sebep uygulamasına altyapı faaliyetlerinin de alınmasını talep etti.

Haberler 17.04.2020 - 23:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TMBden yaplan açklamaya göre, birliin nisan ayna ilikin hazrlad naat Sektörü Analizi Raporu yaymland.

Raporda, inaat sektöründeki belirsizliklerin Kovid-19un mart aynda Türkiyede de ortaya çkmasyla yeniden arttna iaret edilerek, hükümet tarafndan salgnla mücadele amacyla açklanan ekonomik tedbirler kapsamnda ksa ve esnek çalma modellerinin gelitirilmesi, SGK primleri ve vergi ödemelerinin ötelenmesi gibi önlemlerin sektör için önem tad bildirildi.

Altyap faaliyetlerinin de mücbir sebep kapsamna alnarak SGK primleri ve vergi ödemelerinin ötelenmesi gibi acil önlemlerden sektörün yararlandrlmas talep edilen raporda, müteahhitlerin yurt içinde üstlendii projelerde hak edi ödemelerinin zamannda yaplmas için özel hassasiyet gösterilmesine ihtiyaç olduu kaydedildi.

Raporda, süre uzatm ve fesih taleplerinin idareler tarafndan olumlu karlanmas, kredi geri ödemelerinde bankalarn gerekli esneklii göstermeleri ve faiz oranlarn düürmesi gerektii ifade edildi.

Sektörde ve tedarik zincirinde yer alan birçok orta ve küçük ölçekli firmann dayanma gücünün kstl olduu belirtilen raporda, Vergi avantajlar paketi ve nakit akndaki bozulmalar önleyecek düzenlemelerin hzl biçimde hayata geçirilmesi büyük önem tamaktadr. naat sektörüne dönük bir destek paketi ksa vadede istihdam kapasitesinin korunmasn salayacaktr. ifadelerine yer verildi.

Yurt dnda yln ilk çeyreinde 2 milyar dolarlk yeni proje üstlenildii aktarlan raporda, Kovid-19 salgn nedeniyle tüm ülkeler tarafndan uygulanan farkl nitelikteki önlemlerin projelerde gecikmelere ve cezai yaptrmlara neden olmamas için hükümetler düzeyinde temas kurulmas gerektiinin alt çizildi.

- çilerin dönüü için çalma

Raporda, yurt dndaki Türk içilerin durumuna da deinilerek, Bu olaan d dönemde, yurt dndaki projelerde istihdam edilen Türk içilerinin yurda getirilmesi konusunda devletimiz gereken hassasiyeti göstermekte ve sektörümüze destek vermektedir ancak bu konuda artan ve artmas muhtemel yurda dönü taleplerinin de karlanmas için Türkiye Müteahhitler Birlii ilgili bakanlklar nezdinde giriimlerini sürdürmektedir. ifadesi kullanld.

Konut satlarnn, bir süredir ertelenen konut talebinin hayata geçmesiyle ocak-ubat döneminde geçen yla göre belirgin iyileme içine girdiine iaret edilen raporda, satlarn salgnn etkisinin izlendii mart aynda ise snrl biçimde artt bildirildi. Raporda, pandemi nedeniyle artan evden çalmann, konut d gayrimenkul piyasasn etkileyebileceini kaydedildi.

- Petrol fiyatlar da belirsizlik yaratyor

Raporda, salgnn sektörün geleceine yönelik etkilerine ilikin u tespitlere yer verildi:

Salgn, sektör üzerinde maliyet artlarndan malzeme tedarikine, lojistik ve içi sal ile güvenlii sorunlarndan stratejik ortaklklar ve yatrmlarda risk algsna kadar çok geni yelpazede mevcut ve yeni projeler üzerinde tehdit oluturmaktadr. Salgn öncesinde uluslararas müteahhitlik hizmetlerinin halihazrdaki 500 milyar dolar seviyesinden 2023 ylnda 650 milyar dolar ve 2030larda 750 milyar dolar seviyelerine çkmas öngörülürken, Türk müteahhitlerinin de uluslararas pazardaki paylarnn orta vadede 50 milyar dolara ulamas beklenmekteydi. Pandeminin küresel ekonomide yol açt sorunlar tüm sektörler için öngörülerin zorlamasna neden olduu gibi Türk yurt d müteahhitlik hizmetleri için de hedeflerin revize edilmesini gerektirebilecektir. Kovid-19 salgnnn talep ve arzda yol açt sorunlara ek ve paralel olarak petrol fiyatlarndaki keskin düü de sektör için belirsizlik yaratmaktadr.

Ana Sayfaya Git