Muhalefet liderlerinden faiz indirimine tepki!

Merkez Bankası'nın beklentinin üzerinde faiz indirimi sonrası dövizin yeni rekor kırmasıyla ilgili Kılıçdaroğlu, Akşener, Babacan ve Davutoğlu eleştirilerde bulundu.

Haberler 22.10.2021 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) Para Politikas Kurulunun (PPK) bugünkü kararnda politika faizini yüzde 18den yüzden16ye çekmesinin ve ardndan dolar, euro, altn, tahvil ve CDSlerde yükselilerin görülmesinin yanklar hem içerde hem darda devam ediyor.

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Merkez Bankasnn 200 baz puan faiz indirimi kararna, Erdoann talebi yerine gelmi oluyor. Bu karar alanlarn akaryaktn, nohudun, mercimein dardan geldiinden haberi yok mu? Geni kitleler, ar bir ekonomik yük altnda kalacak dedi.

Klçdarolu, dolarn 9.49 TLye kadar yükselmesine neden Merkez Bankasnn 200 baz puan faiz indirimi kararna ilikin unlar söyledi:

Merkez Bankasnn bamsz hareket ettii kansnda deilim. Erdoan zaten Merkez Bankasna müdahale ediyordu, faizin indirilmesi konusunda, telkinde bulunuyordu. Dolaysyla Erdoann talebi yerine gelmi oluyor. Bu talebin sonucu ne olur? Toplumda gelir dalmnda olaanüstü bozulmalar meydana gelecek. Bu k vatanda çok zor çkaracak ekonomik olarak.

Bu karar alanlar acaba, akaryaktn, doalgazn, nohudun, mercimein dardan geldiini, yemin dardan geldiini acaba bilmiyorlar m? Ülkenin ekonomisinden bu kadar habersiz olabilirler mi? Fiyat istikrarn koruma konusunda yetkilendirilen tek kurum Merkez Bankas. Fiyat istikrarn bozma konusunda görevlendirilmi bir banka konumuna geldi u anda. Herhangi bir istikrar yok, hiç kimse önünü göremiyor. Alnan karar, geni kitlelerin ar bir ekonomik yük altnda kalacan gösteriyor.

Merkez Bankasnn politika faizini 200 baz puan indirimle yüzde 16ya çekmesiyle dolar, euro, altn ve CDS rekor krarken, uzmanlar alnan karara yönelik eletirilerini paylat.

KILIçDAROLU: TELKNLERE KAPALI OLUN DEDK

Klçdarolu, Merkez Bankas Bakan ahap Kavcolu ile geçtiimiz hafta yapt görümeye ilikin soru üzerine de öyle konutu:

Merkez Bankasnn dardan gelen telkinlere kapal olmas gerektiini belirttik, bamszlna vurgu yaptk. Merkez Bankasnn dünyay izlemesi lazm, dünyadaki ve Türkiyedeki piyasa hareketlerini izlemesi lazm. Merkez Bankasnn kurulu kanununda açkça yer alyor, fiyat istikrarndan bir numaral sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasdr. Bunu hatrlattk, d telkinlere kapal olun, telkin dediim siyasi basklara kapal olun, oturun kendiniz bamsz olarak karar verin diye ama anlald kadaryla bamszl yok zaten Merkez Bankasnn.

Ekonomist Atabay, CHP lideri Klçdarolunun TCMB ziyareti, bu sabahki uyarlar ve kamu bürokratlarna yönelik yapt çar iktidar nezdinde rahatszlk yaratm durumda dedi.

BABACAN: MERKEZ BANKASI BAKANI NE SÖYLESE BO

DEVA Partisi Genel Bakan Ali Babacan, zmirde partisinin Bayrakl ilçe kongresinde yapt konumada Merkez Bankasn eletirdi. Merkez Bankas tek kolu krlm, tek kolla mücadele etmeye çalan yalnz bir kurum diyen Babacan, Döviz rezervleri eksi 52 milyar dolara dümü, yani artk döviz satyla kuru kontrol etme imkn yok. Geriye faiz kald. Ülkedeki bütün hukuksuzluun, yanllarn, ekonomiyle ilgili bütün hatalarn telafisini Merkez Bankasnn sadece ve sadece faiz politikasyla düzeltmesi mümkün deil. Faizi indirse de bindirse de sabit tutsa da bo. Hiçbiri ie yaramayacak dedi.

DAVUTOLU: TCMB SYASETN GÜDÜMÜNE GRM SAVRULUYOR

Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, twitterdan yapt paylamnda, TCMB enflasyon ile mücadele edeceine siyasetin güdümüne girmi savruluyor. Milleti bir ayda yüzde 15 fakirletirdiiniz yetmedi mi? Asgari ücreti pula döndürüp içiyi namerde muhtaç ettiiniz yetmedi mi? KO müteahhitlerine yaptnz garanti ödemelerini yüzde 50 arttrmanz yetmedi mi? ifadelerini kulland.

AKENER: BU AZZ MLLET BUNU HAK ETMYOR, çOK YAZIK

yi Parti Genel Bakan Meral Akener, twitter hesabndan yapt paylamda, Ciddiyetsiz bir iktidarn, atad liyakatsiz bir bürokrat aracllya verdii, rasyonellikten uzak bir kararn sonucunda olan yine hane halkmza, esnafmza ve KOBlerimize oldu. Bu aziz millet bunu hak etmiyor. çok yazk... ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git