Muhasebecilere af kanunu semineri

Vural, ‘’Bir taraftan vergi kaçırma ile ilgili çok ciddi yasal düzenlemeler ve ağır yaptırımlar mevcut iken diğer taraftan periyodik vergi affı çıkarılması mükelleflerden çok bizleri yani Mali Müşavirleri etkilemektedir’’ dedi.

Haberler 05.07.2018 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelir daresi Bakanl ve Diyarbakr Serbest Muhasebeci, Mali Müavirler Odas ibirlii ile 7143 sayl yaplandrma kanunu kapsamnda eitim semineri düzenlendi.

Oda bakanlnda düzenlenen seminere, Vergi Dairesi Bakan Seyfettin Baysal, Gelir daresi Bakanl Grup Bakan Enver Sönmez, Diyarbakr Serbest Muhasebeci, Mali Müavirler Odas Bakan Mustafa Vural ve kentte faaliyet gösteren çok sayda muhasebeci ile mali müavirler katld.

Seminerin açlnda konuan Diyarbakr Serbest Muhasebeci, Mali Müavirler Odas Bakan Mustafa Vural, bir mali müavirin 4 yl üniversite sonrasnda staja balama gibi çok zor bir snavda baarl olduktan sonra 3 yl staj yapp, 1,5 yl mesleki yeterlilik snavlarnda baarl olmaya çalarak, bir tp doktorundan daha fazla meslee emek verdiini söyledi.

Y VERG MÜKELLEF ÖDED VERGNN AYRICA VERGSN ÖDEMEK ZORUNDA KALMITIR

Daha sonra konumasna af konusuyla devam eden Vural, Meslek yasamz olan 3568 sayl yasa 28 yandadr. ve meslek yasamzn kabulünden bu yana nerede ise hep af çkmtr. Dolays ile bu meslei kötü yapmak ile iyi yapmak arasnda hiç bir fark kalmamtr. Hatta iyi yapmaya çalanlar kötü pozisyonuna dümütür. yi vergi mükellefi ödedii verginin ayrca vergisini ödemek zorunda kalmtr. Yani; ne yerleik bir vergi sistemi olumu. nede genel kabul görmü muhasebe standartlar uygulanabilmitir. Hal böylesi bir tabloda; iyi vergi mükellefi veya iyi Mali Müaviri saptayabilecek denetim mekanizmalar da devre d kalmtr. Gelinen noktada; vergi bilinci tam olarak yerlememi bir ülkede bu tip yasal düzenlemelerin yaplmas bir ihtiyaç olabilir dedi.

Vural, bir kaç ylda bir yaplan bu düzenlemelerin vergi bilincinin yerlemesini engellediini savunarak, dürüst mükellefleri de af kollayan mükellef tipine dönütürmekte olduunu dile getirdi.

AF KANUNU DORU MU?

Bir taraftan vergi kaçrma ile ilgili çok ciddi yasal düzenlemeler ve ar yaptrmlar mevcut iken dier taraftan periyodik vergi aff çkarlmas mükelleflerden çok bizleri yani Mali Müavirleri etkilemektedir diyen Vural, konumasn öyle sürdürdü:

Sklkla çkarlan af kanunlarnn, mükelleflerin af beklentilerini artrmalar nedeniyle kayt dl özendirmekte, af sonras vergiye uyumu azaltmakta ve da daha önemlisi; vergi ödevini zamannda yerine getiren mükellef ile getirmeyen mükellef arasnda adaletsizlie ve eitsizlie yol açmaktadr. Anayasal güvenceye sahip eitlik ilkesinin amac, ayn durumda bulunan kiilerin kanunlar karsnda ayn ileme tabi tutulmalarn salamak, ayrm yaplmasn ve ayrcalk tannmasn önlemek, amaçldr. Bu ilke, ayn durumda bulunanlara ayr kurallarn uygulanmasn engellemek amaçldr. Günümüz af yasalar mükellefler nezdinde eitlik ve adalet unsurlarn ortadan kaldrmaktadr. Vergi aff dönemlerinde geçici olarak yükselen vergi tahsilatnn aslnda af beklentisi yüzünden geciktirilmi ödemelerden kaynakland düünüldüünde. Ksa zamanda ksa dönemde. Oluan tahsilt artnn, bilinçli olarak geciktirilmi vergi borçlarndan oluuunu gerçeini görmek lazm. Bu aflarn, belli aralklarla çkarlmas ve neredeyse standart hale gelmesi, mevcut yürürlükteki af daha sonuca balanmadan, yeni bir affn nasl olsa çkacan beklentisi içine girmelerini salamaktadr.

çok deerli konuklar, deerli katlmclar sözlerim asla yasa uygulayclarna deildirGelir daresinin çok deerli temsilcileri aramzda ve beni yanl anlamalarn istemem. Ama bu gerçeklerin de bilinmesinde de fayda olduunu düünüyorum.

Seminer daha sonra dier konuklarn sunum yapmas ile devam etti.

Ana Sayfaya Git