Mühendisten incir kolonyası

Mardin'de, taştan ürettiği kolonya ile ses getiren kimya mühendisi Hamdullah Adsoy, şimdi ise şifa kaynağı olan incirden kolonya üretti.

Haberler 22.01.2022 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Artuklu ilçesinde yaayan kimya mühendisi Hamdullah Adsoy, kolonya kültüründe yapt üretimlerle adndan söz ettirmeye balad. Dr. Mars kolonyalar markasyla Mardinde ve tüm Türkiyede adn duyuran Adsoy, kokusunu beendii hemen hemen bütün maddelerin kolonyasn üretiyor. Adsoyun son çalmas ise ifa kayna olan incirden kolonya oldu.

Devlet destei ile çalmalar yaptn belirten Adsoy, tal kolonya denediklerini, denedikleri tan kültürümüzde var olan, insanlarn bildii ve etkisine inanlan bir ta olduunu söyledi. O etkiden yola çkarak imdi de incir üzerinden devam ettiklerini aktaran Adsoy, ncirin öyle bir özellii var, Anadolu topluluunda insanlk tarihi ile özdeleen bir kültür meyvesi olarak tanmlanr. Türkiyeye özgü bir meyvedir. Türkiyede var olmutur. Sonra Filistin, Suriye oradan Ortadou, çin ve Hindistana gitmitir. Aslnda bizim kültürümüzde, geçmiimizde ve tarihimizde yer alan bir bitkidir. Hatta incir bütün dinlerde de kutsal olarak bilinir dedi.

NCRE HAK ETT DEER VERMEK STEDK

ncire hak ettii deeri vermek istediklerini söyleyen Adsoy, Sadece incirin ismini kullanarak yaplan bir kolonya deil de incirin kendisini, özütünü kullanarak kokusunu kendinden alarak ve ayryeten iesine inciri sdrarak böyle bir çalma yaptk. Biz beeniyoruz. Umarm insanlar da beenir. Farkl bir koku, farkl bir görsel olduunu düünüyoruz. nsanlar da memnun. Umarm akik ta kadar tutulur ve sevilir. Bir nevi incirin suyunu çkardk öyle de diyebiliriz diye konutu.

Tarih boyunca incirin yapra, dal, kökü ve reçinesi ilaç olarak kullanldn ifade eden Adsoy, u an bütün dünyann yaad korona sürecinde kolonya çok büyük bir önem arz etmeye balad. Biz, bu inciri alp hastalktan korunmak için ve kullanmalar için incir kolonyas yaptk. Kullananlardan çok ho tepkiler alyoruz. Özellikle aldklar koku ile kendilerini incir aacnn altnda hissettiklerini söylüyorlar. O tepki bile bizim için yeterlidir. Demek ki biz, bu ii becerebilmiiz eklinde konutu.

letmelerini KOSGEB giriimcilik destei ile açtklarn kaydeden Adsoy, lk adm her zaman önemlidir. lk admda böyle bir destek ile baladmz için öncelikle Mardin KOSGEB l Müdürlüü ve tüm çalanlarna ve KOSGEB Genel Müdürlüüne ayryeten teekkür ediyoruz ifadelerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git