Müjde üstüne müjde

Hükümet milyonların yüzünü güldüren yeni müjde paketini açıkladı. Aracını hurdaya çıkarana indirim yapılacak. İşyeri satın alacaklar % 8 KDV ödeyecek

Haberler 20.05.2018 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümet piyasalar canlandracak yeni önlemler paketi açklad. Kredi Garanti Fonu (KGF) araclyla iletmelere 35 milyar liralk faizsiz kredi destei kullanma açld. Konuttan sonra iyerinde KDV yüzde 18den 8e düürüldü. Hurda araca ÖTV indirimi geldi. çatsna koyduu güne panelleriyle enerji üreten ve bu enerjiyi satanlardan vergi alnmayacak. te yeni admlar...

1-HURDA ARACA ÖTV NDRM

ARACINI hurdaya çkaranlarn yeni otomobil almlarnda ÖTV indiriminden yararlanmasn öngören düzenleme de yürürlüe girdi. 16 ve daha büyük yataki aracn hurdaya çkaran ya da ihraç edenlere, ayn cins yeni bir araç almnda salanacak ÖTV indirimi, vergisiz fiyat 46 bin liray amayanlar için 10 bin lira, 46 bin ila 80 bin arasndakiler için 8 bin lira, 80 bin liray aanlar için de 3 bin lira olacak. Otomobil ve arazi tatlar dnda kalan ve yeni alnacak kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs ve panelvan cinsi araçlarda ise fiyat ayrm yaplmakszn 10 bin lira ÖTV indirimi yaplacak.

SSTEM NASIL LEYECEK?

Elinde 16 yandan büyük otomobil, arazi tat, panelvan, kamyon, kamyonet, otobüs ve minibüsü olanlar tevikten yararlanmak için araçlarn öncelikle Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda Müdürlüklerine, büyükehir belediyelerine, il özel idarelerine veya özel sektör tarafndan iletilen Ömrünü Tamamlam Araç Toplama Merkezlerine teslim edecek. Daha sonra buralardan aldklar belgeleri, trafik tescil kurulularna verip, kayt ve tescil sildirecek. Aracnn kayt ve tescilinin silindiine dair belgeyi alanlar bunu yeni araç alm için gittii otomotiv bayisine vererek tevikten yararlanacak.

ARAç PARKI GENçLEECEK

Otomotiv Distribütörleri Dernei Bakan Ali Bilalolu, 16 ya ve üstünde yaklak 6 milyon otomobil ve ticari vasta bulunduunu, ülkedeki araç parknn 3te birinin bu kapsamda olduunu ifade etti. Bilalolu, bu düzenlemenin iç tüketim dinamiklerini hayata geçireceini söyledi. Otomotiv Yetkili Satclar Dernei Bakan Murat ahsuvarolu da Bunun yl sonuna kadar satlarmza 50 bin adet arts olacan öngörüyoruz. 2019da ise bu miktar artar dedi.

2-OFS KDVS YÜZDE 8E DÜTÜ

KONUTUN ardndan iyeri satlarnda da KDV indirimi yapld. Oran, 31 Ekime kadar yüzde 18den 8e düürüldü. Karar, iyerlerini (bina ve bamsz bölüm eklinde olanlar) kapsayacak. Kararla, esnaf muafiyetinden faydalananlara ihtiyaç fazlas elektrik bedeli olarak yaplan ödemeler üzerinden uygulanacak gelir vergisi tevkifat oran sfrland.

TÜKETCYE YÜZDE 30 YANSIR

ndirimle KDV dahil 300 bin lira olan bir iyerinin fiyat 278 bin TLye dümü olacak. Vatandan cebinde 22 bin TL kalacak. KONUTDER Bakan Altan Elmas, Ticari birim stokunda erime bekliyoruz. Balattmz kampanyayla birleince tüketiciye yüzde 30luk indirimli hale gelecek. Bu da piyasay hareketlendirecek diye konutu. NDER Bakan Nazmi Durbakaym ise Devlet tarafndan salanan tevik paketinin en önemli eksik parças da tamamland dedi.

3- 35 MLYAR LRALIK KGF PAKET

KREDI Garanti Fonu (KGF), 35 milyar liralk üçüncü kefalet paketini de devreye ald. Kredilerin geri dönülerinden oluturulan yeni pakette sektörel ayrm yok ama kefalet oranlar yükseldi. Önceki protokolde KOBlere salanan kefalet oran yüzde 80 iken bu oran 85e çkarld. KOB d iletmelere verilen kefalet desteinin oran da yüzde 75ten 80e yükseltildi. hracatçlara verilen yüzde 100 kefalet oran destei devam ederken, 35 milyar liralk hacmin 5 milyar liralk bölümü de ihracat ve döviz kazandrc faaliyeti olan iletmelerin kullanmna ayrld. Kalan 30 milyar liralk limit ise iletme finansmannda kullanlmak üzere tanmland. letmeler bu kredileri 1 yl geri ödemesiz toplam 5 yl vadeli olarak daha uygun faiz oranlar ile kullanabilecek. Geçen yl 255 milyar liralk kefalet limiti kullandrlmt.

4-çATIYA PANEL KOYANA VERG YOK

çATISINA koyduu güne panelleriyle enerji üreten ve bu enerjiyi satanlardan vergi alnmayacak. Daha önce çkarlan kanunla, sahibi olduklar veya kiraladklar konutlarn çat veya cephelerine kurduklar, kurulu gücü azami 10 kilovata kadar olan ve yalnzca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasn son tedarik irketine satanlar için gelir vergisi muafiyeti getirilmiti. Bu kiilerin üzerinde sadece yüzde 5 orannda gelir vergisi stopaj vard. Yeni kararla söz konusu kiilerden sadece gelir vergisi deil, stopaj da alnmamas salanm oldu. Bu düzenleme, yenilenebilir enerji üretimine katk salayacak.

Ana Sayfaya Git