Muş'ta besiciler Kovid-19 nedeniyle çoban sıkıntısı yaşıyor

Muş'ta besiciler, yüksek ücret vermelerine rağmen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Haberler 23.04.2020 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçükba hayvan yetitiriciliinin önemli merkezlerinden olan Muta, havalarn snmasyla küçükba hayvanlar meralarda otlatlmaya baland.

Uzun geçen k mevsiminin ardndan hayvanlarn yeeren meralarda çkaran besiciler, hayvanlarna bakacak kimse bulamyor.

Mu Ziraat Odas Bakan Hakim Yldrm, havalarn snmasyla kentte mera sezonunun baladn söyledi.

Besicilerin dünyay etkisi altna alan Kovid-19 nedeniyle çoban bulmakta sknt yaadn belirten Yldrm, öyle konutu:

Hayvanlarn kn scak bölgelere götüren besicilerimiz dönmeye balad. Bu süreçten sonra çoban tutmak zorundalar. Ancak çaltracak çoban bulamadklar için herkes kendi hayvann otlatyor. Önümüzdeki günlerde birkaç hane birleerek kendi aralarnda ya çoban tutacak ya da dönüümlü olarak hayvanlar otlatacak.

AYLIK MASRAFLARI 5 BN LRAYI BULUYOR

Merkeze bal Bozbulut köyünde besicilik yapan Cemil Kaynar ise masraflaryla birlikte ayda yaklak 5 bin lira ödemelerine ramen salgn nedeniyle çoban bulmakta sknt yaadklarn belirtti.

çevre il ve ilçelerden hayvanlar otlatacak çoban aradklarn anlatan Kaynar, u ifadeleri kulland:

Geçen yl aylk 4 bin liraya çaltrdmz çobanlar bu yl virüs nedeniyle gelmeye çekiniyor. Bu açdan burada çoban bulmak çok zor. Giyecei, yemei, ayakkabs, telefonu, her eyi bize ait olduu için bir çobann aylk maliyeti 5 bin liray buluyor. Birkaç kii müracaat etti ancak onlar da çok yüksek ücret istedi. Bu nedenle kendi hayvanlarmn çobanln yapyorum.

Hayvan sahiplerinden Gökhan Gürkan da kn 4 ay ahrda besledikleri hayvanlar karlarn erimesiyle yeeren meralara çkarmaya baladklarn dile getirdi.

çobanlara birçok olanak salamalarna ramen bulmadklarn aktaran Gürkan, köydeki yaklak 6 bin küçükba hayvann sahipleri tarafndan otlatldn anlatt.

Ana Sayfaya Git