Muş'tan iki ayda ikinci Irak ziyareti

Bakan Muş, yarın başlayacak ziyaretinde Bağdat ve Erbil'de temaslarda bulunarak Türk firmalarının Irak'ta yaşadığı sorunların çözümüne ilişkin girişimlerde bulunacak ve Erbil'de Türkiye-Irak İş Forumu'na katılacak

Haberler 25.09.2021 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakan Mehmet Mu, hafta sonu Iraka yapaca ziyaret kapsamnda, iki ülke ticari ilikilerinin gelitirilmesi için Badat ve Erbilde temaslarda bulunacak.

Bakan Mu, 25-26 Eylülde Irak ziyaret edecek. Mu, yarn balayacak ziyareti çerçevesinde, ilk olarak Badata gidecek ve Ulatrma Bakan Nasr Hüseyin Bender e-ibli ile resmi temaslarda bulunacak. Daha sonra Erbile geçecek olan Mu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Neçirvan Barzani ve IKBY Babakan Mesrur Barzani ile görüecek.

Türk ve Irakl i insanlarnn katlmyla gerçekletirilecek Türkiye-Irak Forumuna katlacak olan Mu, ayrca IKBY Devlet Bakan ve Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Aydn Maruf ile de bir görüme gerçekletirecek.

Bakan Mu, ziyareti çerçevesinde, iki ülke arasndaki ticari ve ekonomik balarn daha da güçlendirilmesi konularn ele alacak. Mu, Türk firmalarnn Irakta yaad sorunlarn çözümü konusunda da giriimlerde bulunacak.

Türk i insanlarnn, Türkiye-Irak Forumunda, Irak özel sektör temsilcilerinin yan sra ilgili bakanlk ve kurumlarn yetkilileriyle de görüme gerçekletirmesi öngörülüyor.

Türkiye, geçen yl Iraka 9,1 milyar dolarlk ihracat gerçekletirirken bu tutar ocak-austos döneminde 6,6 milyar dolar oldu. Iraka satlan ürünler arasnda mücevherat, mobilya, un, tavuk eti, bisküvi ve gofret, hijyenik havlu ve bebek bezi, izole kablo ve teller, kuru baklagiller, soya küspesi, demir-çelik eya ve plastik boru öne çkyor.

KNC ZYARET

Göreve geldii tarihten beri Türkiye-Irak ilikilerine verilen önem çerçevesinde ikinci defa Irak ziyaret edecek olan Mu, 18 Austosta Badata giderek, Irak Cumhurbakan Berhem Salih, Irak Babakan Mustafa el-Kazmi, mevkida Ala el-Cuburi ve Ulatrma Bakan e-ibli ile görümütü.

Mu, söz konusu ziyaretinin ardndan yapt açklamada, Türkiye-Irak Forumu yaplmasn planladklarn belirterek Amacmz buradaki ticaretimizi daha yüksek seviyeye çkarmak. u an 20,6 milyar dolarlk bir ticaret hacmi söz konusu. Bizim düüncemiz bunu daha yukarlara çkarmaktr. Burada önemli frsatlar var ve Türkiyenin Iraka kataca önemli tecrübe ve birikimleri bulunuyor. Burada karlkl kazan-kazan ilikisi var. ifadelerini kullanmt.

Ana Sayfaya Git