Muş’un yaylalarına Diyarbakır’dan göç!

Diyarbakır'dan Muş'a gelen Muharrem Göç "İki gün önce Muş Ovası'na giriş yaptık. Şimdi de buradan yaylalara çıkacağız. 1000'e yakın koyunumuz var. Burada hayvanlardan daha çok verim alıyoruz. Sütü ve peyniri daha güzel oluyor" dedi.

Haberler 24.05.2022 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinden göçerler, hayvanlarn yaz döneminde yaylada beslemek amacyla, zengin bitki örtüsüne sahip Mua gelmeye balad.

Serin havas, su kaynaklar ve bereketli otlaklaryla hayvan yetitiricilerinin ilgisini çeken Mutaki yayla ve meralar, havalarn snmasyla rengarenk çiçeklerle bezendi, yeilin tüm tonlarnn görülebildii güzellie büründü.

Küçükba hayvancln yaygn yapld kentte 5 ay boyunca hayvanlarn karn üzerinde yemleyen besiciler, onlar meraya çkard.

Yazn scak geçtii illerde yaayan göçerler ise bölgeye gelmeye balad. Bölgeye mays aynda gelip yaz boyunca serin yaylalarda binlerce hayvan otlatarak yemden tasarruf eden göçerler, yourt, tereya, peynir gibi ürünleri satarak gelir elde ediyor.

SICAK BÖLGELERDEK BESCLER BURADAK MERALARA AKIN EDYOR

Mu Tarm ve Orman Müdürü Mehmet Gün, kentin 866 bin hektar arazi varlna sahip olduunu söyledi.

Kentte 366 bin hektar merann, 51 bin hektar da çayrn bulunduunu ifade eden Gün, öyle konutu:

Muta 1 milyon 250 bin küçükba hayvanmz bulunuyor. Küçükba hayvancln ekonomik deerinin olabilmesi için meralar çok önemli. Mu, bu anlamda en elverili illerden biri. Mays aynda hayvanlar meralarmzda otlatlmaya balanyor. Güneydou Anadolu Bölgemizdeki scak illerde yaayan besicilerimiz buradaki meralara akn ediyor. u anda kaba yemimizin yüzde 78i mera ve çayr alanlarndan karlanyor. Yonca ekiminde de Türkiyede dördüncü sradayz. Özellikle Güneydou Bölgesindeki besicilerimiz yazn serin olduu için Muu tercih ediyor. Mays ayndan itibaren dier illerden getirilen 330 bin küçükba hayvan Mutaki meralarmzdan faydalanmaktadr.

çFTçLERN YÜZÜ GÜLDÜ

Mu Ziraat Odas Bakan Hakim Yldrm, uzun süren k mevsiminin ardndan meralarn canlanmaya baladn belirtti.

Hayvanlarn meralara çkarlmasyla besicilerin yem almaktan kurtulduunu anlatan Yldrm, Bu, besiciler için sevindirici bir durum. Geçen yl kuraklk vard. Bu yl beklediimiz yalar oldu. Bunun ekonomik açdan da çiftçilere katks oldu. Mu Ovas, Türkiyenin en büyük üçüncü ovas. Yem bitkisi Muun hayvanlarna yetecek kadar var. Mu Ovas hayvanlarla enlendi, bu da bizi mutlu etti. dedi.

MUUN MERA VE YAYLALARINDA 4 AY KALACAIZ

Diyarbakrdan Mua gelen göçerlerden Muharrem Göç ise kn Diyarbakrn yayalarnda hayvanlarn otlattn dile getirdi.

Yazn serin olduu için Muun yaylalarna geldiklerini ifade eden Göç, unlar söyledi:

Mu Ovasnda otlar daha fazla yeerdii için buralar tercih ediyoruz. 4 ay boyunca Muun mera ve yaylalarnda kalacaz. Sonra tekrar Diyarbakra döneceiz. ki gün önce Mu Ovasna giri yaptk. imdi de yaylalara çkacaz. 1000e yakn koyunumuz var. Hayvanlardan burada daha çok verim alyoruz. Sütü ve peyniri daha güzel oluyor.

KARLARIN ERMESYLE MU OVASI ENLEND

Mardinin Midyat ilçesinden gelen Kazm Kaçar da yllardr besicilik yaptn ve Mu Ovasna geldiini söyledi.

Mulu besicilerden Emrah Yüzgüllü ise Kn 5 ay boyunca hayvanlarmz ahrda besledik. Bu bizim için çok masrafl oluyor. Mu Ovasnn yeermesiyle hayvanlarmz meralara çkarmaya baladk. imdi koyunlarn bize masraf yok. Karlarn erimesiyle Mu Ovas enlendi. Geçen yl kuraklktan dolay çok sknt çektik. Bu yl bereketli bir yl geçirmeyi ümit ediyoruz. Hayvanlar ovada otlattmz için çok mutluyuz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git